Primer hort de permacultura del Pirineu

El Cerdanya Ecoresort, a Prullans, està desenvolupant el primer hort de permacultura del Pirineu que ofereix producció tot l’any. El terreny, anomenat Verger Cerdà, és a una altitud de 1.150 metres, als afores del municipi, i es va començar a preparar ara fa tres anys amb una plantació de pomeres ecològiques i una petita horta en què es cultiva la varietat local de les afartapobres, unes mongetes liles que actualment ja es cultivaven en molts pocs horts de la Cerdanya. 

Segons ha explicat el director del complex turístic, David Isern, la idea va començar amb el propòsit de proveir d’hortalisses pròpies els restaurants de l’empresa durant tot l’any. L’octubre de 2016, l’Hotel Muntanya&Spa, el Càmping Bungalow Cerdanya i l’Aparthotel Ca l’Aurèn van refundar les empreses tot constituint la marca Cerdanya Ecoresort, amb la natura i el respecte al medi ambient, a la cultura i a la societat rural com a valors a seguir. Per això van proposar-se un compromís de poder oferir, dins la seva oferta gastronòmica, un mínim del 60% de productes locals i també un 60% de productes ecològics amb una orientació cap a una alimentació saludable.

En veure que no podien complir-ho amb l’oferta que hi havia a la comarca, van decidir cultivar-se ells mateixos les verdures. Això ha suposat un canvi en l’organització de la cuina, doncs ara han de planificar els plats dia a dia en funció de la producció obtinguda. En plantejar-se el sistema de producció van conèixer tota la filosofia de la Permacultura, un sistema que a més de sostenible és també regeneratiu amb el planeta. “Els sistemes ètics i de disseny no només han servit per a la planificació de l’horta sinó que han estat incorporats en la filosofia empresarial d’aquest grup familiar”, expliquen.

La Permacultura pretén recrear un ecosistema tal com funciona un bosc, per tal de no haver d’utilitzar productes químics. El secret, afirmen, està a “tenir cura de la terra per tal que en aquesta hi creixin unes plantes vigoroses i saludables que resisteixin les plagues i que aportin els nutrients saludables per a qui les consumeix”. Les plantes creixen en gremis i envoltades de bandes florals per a atraure una fauna auxiliar que eviti que proliferin les plagues.

A més a més, el Cerdanya Ecoresort ofereix visites guiades per conèixer de primera mà el Verger Cerdà. Des del maig passat ja l’han visitat més de 2.000 persones. La visita és per a clients allotjats però s’hi pot apuntar tothom qui vulgui a través del programa de Visita a les Granges que promou el Consell Comarcal de Cerdanya.

Aquest estiu passat el verger ja ha abastit ja el 80% de les necessitats en verdures dels restaurants de l’Ecoresort, però el gran repte era veure si podrien cultivar verdures a l’hivern a 1.150m d’altitud i amb temperatures que enguany ja han baixat per sota dels -15ºC i que en alguns punts de la Cerdanya, com a Das, han arribat a 22 sota zero. Gràcies a un sistema d’hivernacle en arc gòtic -que segueix models canadencs- i amb mantes tèrmiques, aquest febrer, en un dels hiverns més durs de les darreres dècades, “les verdures estan resistint molt bé i s’espera que ara al febrer amb l’augment d’insolació puguin ja iniciar una nova collita en breu”, han subratllat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada