El comú de La Massana organitza la primera edició de Concurs fotogràfic de Natura, en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra aquest diumenge. El tema del concurs és la biodiversitat de les zones humides del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i, en general, de les Valls d’Andorra. Es tracta d’espais d’un incalculable valor natural per la gran varietat de comunitats biològiques que alberguen i pel seu paper ecològic.

El concurs és obert a tothom, tant la gent del país com als turistes. Les fotografies s’han d’enviar per correu electrònic a l’adreça cic@comumassana.ad. El fitxer ha d’incloure el nom del concursant i el títol de la fotografia. Al cos del missatge, juntament amb el títol de la fotografia, s’haurà d’indicar el dia i lloc on s’ha realitzat, així com una breu descripció de la imatge que ajudi a definir-ne el contingut. També cal incloure un telèfon de contacte.

S’hi podran presentar fins a un màxim de quatre fotografies per participant, tot i que només podrà rebre, com a màxim, un premi.

Els concursants cedeixen al Comú de la Massana els drets per penjar les fotografies a les xarxes socials,  ja que el jurat escollirà la fotografia guanyadora però, a més, hi haurà un segon premi que sortirà d’un sorteig entre les deu fotografies més votades a les xarxes. Les millors imatges s’exposaran al Centre d’Interpretació del Comapedrosa.

Pel que fa a la temàtica, cal que tingui una relació directa amb les zones humides i els organismes aquàtics. Per tant, es poden fotografiar estanys, molleres, basses o alguns dels seus habitants, ja que els medis aquàtics són molt rics en flora i fauna. Els aiguamolls andorrans no recobreixen més d’un 2% de la superfície nacional, però s’hi han inventariat més de 500 espècies botàniques, és a dir, prop d’un terç de la flora del país. Destaquen, per exemple, espècies florístiques com la viola d’aigua o la dròsera, plantes insectívores extraordinàriament adaptades als ambients torbosos que són pobres en nutrients. També es pot observar una elevada diversitat d’orquídies, entre elles la Listera cordata, actualment en perill d’extinció al Principat. Entre les plantes que es fan a les molleres abunden les herbes que produeixen tiges subterrànies (rizomes) com són els joncs o els càrexs. També són ecosistemes d’importància vital per a la fauna ja que sovint serveixen com a zones d’alimentació o de cria per a una gran varietat d’espècies animals. A les vores d’escassa fondària dels llacs s’amaguen espècies rares de veure com el tritó palmat, o, en alternança amb aigües més nervioses, netes i ben oxigenades, el tritó pirinenc o l’almesquera.

El concurs donarà el tret de sortida el 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient i s’allargarà durant tot l’estiu, ja que és la millor època per fer excursions i conèixer de prop la biodiversitat de les nostres muntanyes. Els premis es lliuraran durant el mes de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada