Previsions econòmiques de la tardor del 2014: recuperació lenta i inflació molt baixa

europa

Les previsions de tardor de la Comissió Europea assenyalen un creixement econòmic feble durant la resta de l’any tant a tota la UE, com a la zona euro. Segons aquestes previsions, el 2014 el creixement del PIB real només serà del 1,3 % a tota la UE i del 0,8 % a la zona euro i el 2015 del 1,5 % i del 1,1 %, respectivament, gràcies a la millora de la demanda interior i exterior. El 2016 es preveu una acceleració de l’activitat econòmica que faci pujar el PIB fins al 2 % i al 1,7 % a tota la UE i a la zona euro, respectivament, gràcies a la consolidació del sector financer (arran de l’avaluació feta pel Banc Central Europeu i dels avenços aconseguits en matèria d’unió bancària) i a les reformes estructurals dutes a terme, que comencen a donar fruit.

«La situació econòmica i laboral no està millorant tant de pressa com voldríem. La Comissió Europea s’ha compromès a fer ús de tots els instruments de què disposa i de tots els seus recursos per crear més ocupació i creixement a Europa. Concretament, té previst presentar un pla d’inversions de 300 000 milions d’euros per impulsar i sostenir la recuperació econòmica. L’acceleració de les inversions és la clau de volta de la recuperació econòmica», ha declarat avui el Vicepresident de la Comissió Europea i comissari d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.

«No hi ha una resposta única i senzilla per als reptes a què ha de fer front l’economia europea. Hem d’actuar en tres àmbits: la credibilitat de les polítiques pressupostàries, les reformes estructurals ambicioses i les inversions públiques i privades. Tots hem d’assumir la nostra responsabilitat a Brussel·les, a les capitals nacionals i a les nostres regions per generar creixement i donar un autèntic impuls a la creació de llocs de treball per als nostres conciutadans», ha declarat també avui el comissari d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici.

La recuperació econòmica que es va iniciar en el segon trimestre del 2013 continua sent molt feble i hi ha molts Estats membres on l’activitat econòmica és encara excessivament feble. La confiança ha baixat respecte de la primavera com a conseqüència dels riscos geopolítics i de les previsions de l’economia mundial menys favorables. Tot i que es preveu que el 2015 les condicions financeres hagin millorat, la recuperació econòmica encara serà molt lenta. Això troba la seva causa en el fet que les conseqüències de la crisi també s’estan esvaint molt lentament i encara patim un atur i un endeutament molt alts i no estem aprofitant totes les nostres capacitats. En la seva recent avaluació del sector bancari, el Banc Central Europeu ha reduït els seus dubtes respecte de la solidesa del sector i, per tant, la millora de les condicions de finançament hauria de contribuir a la recuperació de la activitat econòmica. El 2016 l’increment de la demanda interior i exterior i la continuació d’una política monetària flexible, associats als baixos costos del finançament, milloraran encara més aquest creixement.

Segons les previsions, el 2014 encara hi haurà moltes diferències entre els índexs de creixement dels Estats membres, que aniran del 0,7 % de Croàcia al 4,6 % d’Irlanda. Tot i així, en els propers dos anys s’espera una disminució d’aquestes diferències de creixement. El 2015 i el 2016 tots els països de la UE estan ben decidits a tenir un creixement positiu. Aquest serà també el moment en què començarà a notar-se amb més força l’efecte de les reformes que s’han dut a terme a tot arreu.

Retorn lent d’un creixement econòmic modest
La recuperació econòmica de la UE és feble en comparació amb la de les altres economies avançades i fins i tot respecte dels exemples històrics d’altres recuperacions després d’una crisi financera, que per definició són massa lents i febles. Aquesta tardor, doncs, sembla que augmentarà cada vegada més la demanda interior gràcies a la flexibilitat de la política monetària, als progressos aconseguits en la reducció de la càrrega del deute privat i a la neutralitat de la política pressupostària. Està previst que la inversió privada es vagi recuperant gràcies a la recuperació de la demanda i al procés d’aproximació econòmica tot i que de moment es veu frenada per la infrautilització de les capacitats existents. Sempre segons les mateixes previsions, el 2015 i el 2016 el consum privat creixerà moderadament gràcies a la baixada del preu de les matèries primes i a l’augment de la renda disponible arran de la millora del mercat de treball. D’altra banda, sembla que el consum no contribuirà sinó de manera tangencial al creixement. En un context d’expansió moderada del comerç mundial és probable que en els propers anys les exportacions netes només contribueixin de forma marginal al creixement del PIB.

Lenta millora de les condicions del mercat de treball
La creació de llocs de treball és molt moderada i les taxes d’atur han disminuït molt lleugerament. Atès que s’espera que el creixement econòmic vagi cobrant impuls gradualment, les millores més significatives del mercat de treball s’esperen per al final del període; segons les previsions, el 2016 la taxa d’atur baixarà fins al 9,5 % a tota la UE i fins al 10,8 % a la zona euro.

Tot al llarg del 2014 ha continuat a tots els Estats membres de la UE la tendència a la baixa de la inflació a causa de la disminució dels preus dels béns de consum i de la important desactivació econòmica. Segons les previsions, el 2014 la inflació es mantindrà en nivells molt baixos. A mesura que es vagi recuperant l’activitat econòmica i que vagin pujant els sous de mica en mica, també augmentarà la inflació, gràcies, també, a la recent depreciació de l’euro. Segons l’Índex de Preus del Consum Harmonitzat, el 2014 la inflació se situarà a tota la UE en el 0,6 %, el 2015 en el 1,0 % i el 2016 en el 1,6 % i a la zona euro en el 0,5 % el 2014, en el 0,8 % el 2015 i en l’1,5 % el 2016.

Segons les previsions, es continuarà reduint el dèficit públic. Aquest any continuarà disminuint la relació dèficit/PIB tant a tota la UE, com a la zona euro encara que a un ritme més lent que el 2013: un 3 % i un 2,6 %, respectivament a cada zona. També està previst que el dèficit públic es continuï reduint al llarg dels dos propers anys gràcies a la millora de l’activitat econòmica. La política fiscal continuarà sent neutra el 2014 i el 2015. L’any que ve la relació deute/PIB a tota la UE i a la zona euro arribarà a un màxim del 88,3 % i del 94,8 %, respectivament (segons el sistema europeu de comptes 2010).

Es manté el risc de revisió de les previsions a la baixa
Encara persisteixen els riscos de revisió a la baixa de les previsions de creixement a causa de les tensions geopolítiques, de la fragilitat dels mercats financers i del risc d’una aplicació incompleta de les reformes estructurals. Els riscos de les previsions sobre la inflació es mantenen equilibrats

TOTES LES NOTÍCIES