Previsió de forts vents durant la tarda i nit d’avui dissabte

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) activa l’ALERTA del Pla de protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de forts vents a la meitat nord de Catalunya i que s’estenen cap a Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es manté la previsió de vents durant el dia d’avui que afecta de forma generalitzada el territori català. Durant el matí l’afectació se centra a la zona nord, desplaçant-se cap a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre al llarg de la tarda vespre.

Els vents més intensos es donaran a la tarda. Inicialment i fins al vespre les ratxes més fortes s’assoliran a les cotes altes, posteriorment entrarà vent intens de mestral i aquest pot afectar a cotes més baixes, cap a la matinada disminuirà la intensitat. Es manté previsió de vents fins demà a migdia. Les ratxes màximes previstes són de 90 km/h.

Durant aquesta matinada s’han registrat superacions del llindar a l’estació d’Ulldeter (Setcases) amb ratxes de vent de 92 km/h. També aquest matí a l’estació del Montsec d’Ares (1572 m) amb ratxes de 94,7 km/h i a l’estació de Puig Sesolles (1668 m) amb ratxes de 105,8 km/h.

Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l’aire lliure en cada cas, sobretot a l’alta muntanya, a les possibles ventades.

De la mateixa manera, Protecció Civil recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

El Servei Català de Trànsit (SCT) si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent recomana:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.

Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.

Subjectar el volant de manera segura i forta.

Text: Gencat