President Obama: el dia que va canviar Amèrica

He estat un de tants simpatitzants del president nord-americà Barack Obama i també un de tants decebuts per la seva gestió (per cert, hi ha més decebuts a Europa que als Estats Units). Però passi el que passi en les properes eleccions presidencials nord-americanes del novembre Obama ja ha fet història. Efectivament el fet d’haver estat el primer president no blanc (tampoc és negre del tot ja que és una barreja de blanc i negre) ha suposat un gran cop d’efecte per aquest país. Parlant simbòlicament ha suposat una bona patada al cul al Ku Klux Klan i a la Nació de l’Islam.

És a dir, deu haver estat molt dur pels racistes blancs haver d’acceptar un president com Obama i a més un del qual no puguin dir amb raons objectives que és un racista. Però també és un cop molt fort pels victimistes negres (per exemple els que segueixen la inefable Nació de l’Islam) que veuen com el sistema ha acceptat un dels seus com a líder màxim. Simbòlicament s’acaba així amb l’esclavatge i la segregació racial. El final del racisme no ha acabat però ha estat un bon primer pas simbòlic. Per cert, no només als Estats Units sinó també fora. ´

Probablement el racisme als Estats Units i fora d’ell s’acabaran …amb el sexe. M’explico: al 1960 a penes hi havia un 1% de negres que es casessin amb gent d’altres colors. A més les parelles interracials estaven prohibides a molts Estats dels Estats Units i la majoria dels blancs i negres les veien malamant. Al 2000 el cens dels Estats Units indicava que un 4% dels negres casats ho eren amb persones d’altres colors. Veiem doncs que les relacions interracials augmenten, el que fa suposar que el racisme pur i dur anirà minvant. Quelcom similar va passar a Estats Units en les relacions entre catòlics i protestants.

Durant dècades els protestants miraven malament als catòlics però lentament van anar interrelacionant-se i ara no hi ha gaire diferències entre tots dos grups confessionals. Igual passa amb els jueus. Al 1940 només un 1% dels jueus es casava amb no jueus. Al cens del 2000 era un 40% i els grups religiosos jueus mostraven la seva preocupació pel que consideraven “dilució” de la comunitat religiosa. Ha comès errors Obama? Molts. Però la seva presidència i el fet que no hagi estat clarament negativa ja ha estat un gran èxit.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.