Presenten a Esterri d’Àneu un projecte de recerca sobre la Bruixeria

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida ha presentat el projecte de recerca sobre la bruixeria a la demarcació, que porta per títol ‘Se’n parlave i n’hi havie’. Amb aquest treball es vol documentar l’existència i la intensitat de la cacera de bruixes. El projecte s’ha presentat a Esterri d’Àneu de manera simbòlica, atès que les Valls d’Àneu es consideren el bressol europeu de la cacera de bruixes. Allí hi estan documentats els primers judicis per bruixeria d’Europa i també la primera llei europea contra aquesta persecució, que data del 1424.

Aquesta documentació dóna ja els primers indicis de la precocitat del fenomen i de la seva intensitat. Fins als anys 30-40 del segle XX encara hi ha testimonis de la presència de bruixes i per aquest motiu s’ha iniciat la recerca per recollir els testimonis dels informants encara vius. La recerca finalitzarà amb una exposició itinerant el 2017 amb els resultats.

Pau Castells, historiador i responsable de la coordinació del projecte, ha explicat que el Pirineu i les Terres de Lleida per extensió són un indret privilegiat per l’estudi de la bruixeria i la cacera de bruixes en l’època medieval i moderna. Castells ha afegit que en els darrers anys, la investigació històrica ha posat en relleu la importància d’aquest territori com a lloc d’origen d’un fenomen que arrenca en l’època baixmedieval i que s’estén fins a dates ”sorprenentment” properes en l’actualitat.

Aquest fet, que comença a ésser reconegut i a despertar l’interès de la historiografia europea, ha portat a la Xarxa de Museus a interessar-se des d’una perspectiva científica per un fenomen tan complex com el de la creença en la bruixeria i la seva transmissió en la cultura popular.

Investigadors i universitats europees traduiran aviat a l’anglès els primers judicis de bruixeria d’Europa, produïts a les Valls d’Àneu, pel seu estudi. Castells ha narrat que moltes de les bruixes del Pirineu marxen cap a la plana per por a ser jutjades i per aquest motiu el fenomen de la bruixeria al Pirineu va ser una qüestió endèmica i a la Plana va ser un fenomen epidèmic. També ha explicat que moltes de les històries que es troben en documents o judicis a bruixes de fa 500 anys encara hi ha testimonis que les ratifiquen donat que el seu relat coincideix plenament.

Text: Ràdio Seu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.