Presentats els treballs de restauració i museïtzació de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll

boi-taullEl Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han presentat aquest dissabte els treballs de restauració i adequació de l’església romànica de Sant Climent de Taüll (Alta Ribagorça), una de les icones de l’art i l’arquitectura romàniques europees i del patrimoni català.

El projecte ha permès conservar i restaurar les pintures romàniques originals de l’absis, així com establir un innovador projecte de museïtzació de l’espai mitjançant la projecció virtual de les pintures originals.

La intervenció ha consistit en la reconfiguració de l’espai original de l’absis per tal de fer palesa tota la seva complexitat pictòrica, a més de l’establiment d’un nou paviment per tal de millorar la funcionalitat de l’església. També s’ha instal·lat una reproducció virtual que recrea les pintures originals de l’absis i de tot el presbiteri, actualment conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

La recreació es fa mitjançant projecció audiovisual (mapping). Prèviament, s’han retirat les imatges de l’absis que s’han exposat fins ara, reproducció de les originals, i s’han restaurat tots els fragments de pintura original que restaven al seu darrere, als murs. També s’ha habilitat una nova il·luminació que permet destacar les pintures originals existents a l’església.