El director general de Salut i Benestar, Josep Casals, ha comparegut per explicar els resultats de l’avaluació dels serveis d’atenció primària a Andorra, un informe que es presenta aquest dijous a les 19 hores a la sala d’actes de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. La roda de premsa prèvia a la conferència ha comptat amb el doctor Wienke G.W. Boerma, del Netherland Institute for Health Services (NIVEL), i amb el director de la Divisió de Sistemes de Salut i Salut Pública de l’Oficina Regional per a Europa de l’OMS, el doctor Hans Kluge.

Casals ha recordat que, en la línia de les conclusions de l’estudi, el sistema de salut necessita una transició progressiva, meditada i mesurada, posant mecanismes per a una millor coordinació. Boerma, per la seva part, ha exposat els eixos de l’estudi d’avaluació dels serveis d’atenció primària a Andorra i ha precisat que una millor coordinació aniria lligada a una millora de l’entrada al sistema de salut, amb triatges en el primer contacte i amb un tractament i seguiment de la majoria de problemes de salut a través del sistema d’atenció primària.

Boerna ha resumit que cal una modernització del sistema de salut, amb una major eficiència pel que fa a l’aprofitament dels recursos econòmics i amb una millor coordinació que passi per la redefinició dels rols dels prestadors de salut.

D’altra banda, ha fet una crida al lideratge del Govern per definir les polítiques de Salut tant pel que fa als objectius com a l’hora d’establir les normes i la regulació necessàries. En aquest sentit, Casals ha explicat als mitjans de comunicació que el Govern treballa intensament en el Model Andorrà d’Assistència Sanitària (MAAS) amb una transició que planteja un horitzó de referència en l’any 2020.

Boerna ha apuntat a altres millores com ara la utilització de les noves tecnologies a l’abast del col·lectiu mèdic per millorar la disposició de les dades, així com a una millora de la coordinació amb els metges de família independents. L’autor de l’informe especialitzat també ha assenyalat la importància que els pacients comencin per l’atenció primària, que en molts casos pot resoldre les seves necessitats, i passar a partir d’aquí si s’escau a la segona

o tercera fase del sistema de salut. A més, ha apuntat com a una de les conclusions la necessitat d’ampliar la cartera de serveis de l’atenció primària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada