El Ministeri de Cultura va incloure les Falles d’Andorra la Vella en la secció quarta de l’Inventari general del patrimoni cultural el 23 de juny del 2010, com a bé immaterial. Les Falles, juntament amb altres catorze celebracions, van ser reconegudes com a festes d’interès cultural i són l’expressió de la riquesa del patrimoni festiu del país. El procés de declaració de les expressions festives com a béns immaterials i part del patrimoni cultural va tenir com a objectiu la seva promoció, el desenvolupament de l’associacionisme cultural on s’emmarquen, i la seva valoració com un element de dinamització cultural i turística. El reconeixement de festa d’interès cultural ha de servir per conservar-ne els elements essencials i significatius, sense interferir en la seva dinàmica d’evolució i adaptació en cada context històric i social.

Amb aquest objectiu, el juliol del 2013, el Departament de Patrimoni Cultural va atorgar un ajut públic al projecte presentat per l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella destinat a la promoció i la difusió de béns immaterials inclosos a l’Inventari general del patrimoni cultural. Durant el mes de setembre del mateix any es van dur a terme les primeres reunions de treball, es va iniciar el procés de documentació històrica, i es van fer les primeres entrevistes i enregistraments d’esdeveniments relacionats amb el món fallaire.

L’ajut públic ha permès als fallaires recuperar una part significativa de la història de les falles, salvaguardar la memòria dels fallaires més grans, i explicar el sentit de la festa avui dia, que combina tradició i creativitat. La finalitat del projecte era produir un documental sobre la festa que porta per títol El camí del foc. La cremada de falles d’Andorra la Vella. L’associació fallaire ha coordinat el treball de documentació, assessorat per l’historiador Albert Villaró, amb el suport de l’Arxiu Nacional d’Andorra, i produït per l’empresa Qucut Producció i Comunicació, Albert Cristòfol i Rosa Burgos. El documental ha estat reconegut amb el Premi Tristaina de Periodisme i el Premi Pirene de Periodisme Interpirinenc.

Paral·lelament, el 24 d’abril de 2013 el Govern va acordar l’adhesió d’Andorra al Conveni de la Unesco per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial. En aquell moment es va obrir la porta a la creació d’una candidatura multinacional que aglutinés les festes del foc representatives del pobles dels Pirineus. El dia 1 de desembre del 2015 la Unesco va incloure la celebració de les falles d’Andorra la Vella a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, com una de les festes de la candidatura multinacional de les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus (falles, haros i brandons). La candidatura ha estat impulsada pel Govern d’Andorra, amb la participació dels governs de França i Espanya, i la integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans.

Tot coincidint amb el reconeixement de les falles per part de la Unesco, l’Arxiu d’Etnografia presenta un nou projecte Falles d’Andorra, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, on es difon el treball realitzat per l’associació de fallaires i finançat en part pel Departament de Patrimoni Cultural. Els documents audiovisuals sobre els que es difonen a través del canal etnogràfic són una mostra del fons, molt més ampli, que es pot consultar a l’Arxiu d’Etnografia, a l’Arxiu Nacional d’Andorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada