Presentades als Jutjats de la Seu autoinculpacions per l’1-O

Una trentena de persones han presentat simultàniament aquest dimarts al matí, als Jutjats de la Seu d’Urgell, escrits en els quals s’autoinculpen pels fets relacionats amb el referèndum d’autodeterminació de Catalunya celebrat l’1 d’octubre de 2017. L’acció, impulsada per Òmnium, arriba com a resposta al fet que el Tribunal Suprem espanyol ha condemnat diversos líders polítics i socials catalans a penes que sumen prop de 100 anys de presó. Entre els empresonats hi ha president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de reclusió.

Rafel Llobet, membre de la junta d’Òmnium Alt Urgell, ha justificat aquesta decisió per respondre a “una sentència totalment injusta” i “basada en uns fets en què molta gent en va ser responsable i hi va participar”, com també per denunciar la manera d’interpretar la llei per part del sistema judicial espanyol.

L’escrit fa referència als dos fets principals als quals la sentència del TS fa referència per condemnar Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez: la concentració del 20 de setembre de 2017, en la qual una protesta multitudinària va col·lapsar el centre de Barcelona per mostrar el rebuig als registres judicials a departaments de la Generalitat, i la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Òmnium remarca que en tots dos fets hi van participar centenars de milers de persones.

La campanya ha arribat a la Seu després d’haver-se dut a terme ja en jutjats de les principals ciutats catalanes. Des d’Òmnium han avançat que ara l’acció s’està donant a conèixer també en d’altres poblacions de la comarca i que aquests dies s’està preparant la tramitació de més autoinculpacions a la resta de Catalunya.

Entre els veïns i veïnes que han presentat l’escrit hi ha l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana. Fàbrega ha reiterat que cal seguir denunciant el fet que “tenim nou persones que han estat condemnades per uns fets que no són delicte” i “per uns actes que a Catalunya van cometre 2.300.000 persones, com van ser votar l’1-O o bé anar a manifestacions”. El batlle conclou que “si ells són sediciosos, nosaltres també ho som”, perquè “no han jutjat 12 persones, sinó que ens han jutjat a tots”, i que ni ells ni la resta de participants a l’1-O no són culpables de res.

Sense poder estar a la sala d’espera

D’altra banda, la tinent d’alcalde de la Seu, Marian Lamolla, ha lamentat públicament el fet que des dels Jutjats de la Seu s’ha obligat els participants en l’autoinculpació a esperar més de dues hores al carrer, a peu dret i suportant baixes temperatures, perquè se’ls ha impedit estar a la sala d’espera mentre es feia la tramitació. Un fet que la regidora urgellenca entén com “una altra forma de càstig” i “una pena”.

Al matí, Òmnium ha instal·lat una parada informativa a la plaça de Jacint Verdaguer, davant dels Jutjats, per explicar la campanya a tothom qui s’hi vulgui sumar.