Presentada l’11a edició del cicle de l’ONCA al Palau de la Música Catalana

oncaEl Palau de la Música Catalana ha presentat avui la temporada 2014-2015, en el marc de la qual la Fundació ONCA durà a terme l’11a edició del cicle ONCA al Palau. El cicle tindrà lloc a la sala Petit Palau i estarà format per cinc concerts, de caire ben diferenciat. El primer, titulat El classicisme simfònic, se centra en obres simfòniques del classicisme musical dels segles XVIII-XIX. S’interpretarà la reconeguda Simfonia núm. 40 en sol menor K.550 de Mozart, amb la peculiaritat que se’n farà una revisió de R. Lichtenthal per a orquestra de cordes.

En aquest sentit, l’ONCA i el pianista català Daniel Ligorio interpretaran el Concert per a piano núm. 1 de Beethoven, en una versió també per a piano i cordes. Serà la primera ocasió en què l’ONCA i el pianista col·laboraran conjuntament. En el segon concert, anomenat ONCA estrena, la formació andorrana centra el seu programa en estrenes musicals. Per a iniciar el concert, l’orquestra interpretarà una obra insigne del repertori de cambra, d’un gran dramatisme musical: l’Adagio per a cordes de Barber.

A demanda del Palau de la Música Catalana, s’estrenarà l’obra La ciutat dels àngels de Bernat Vivancos, compositor resident del Palau 2015. Per finalitzar, l’ONCA i la violinista Sara Curbasi, guanyadora del concurs Primer Palau 2014, presentaran el Concert número 2 per a violí de Philip Glass, sent una estrena a l’estat espanyol. Com a novetat en aquesta edició del cicle ONCA al Palau, es presentaran dos concerts en format ONCA Bàsic, amb l’objectiu de fer conèixer al públic català alguna de les formacions de cambra sorgides de l’ONCA, fruit dels dos cicles ja iniciats al Principat d’Andorra.

La primera cita serà amb Barrockers. Com el seu nom indica, fusió del Barroc i del Rock, és un quintet format pels músics de l’ONCA Josep Martínez i Francesc Planella als violins, i per Oriol Vilella a la guitarra, Santiago Pereira al teclat i Lluís Cartes a la percussió i bateria. El programa estarà centrat en obres del Barroc arranjades per Josep Martínez per adaptar-hi un continu amb instruments del Rock. Van ser presentades en el si dels dos cicles ONCA Bàsic (2013 i 2014) ideats per la Fundació ONCA i en el programa estrenat al 31è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà (2013).

Sandaran Chello Quartet, que serà la segona proposta ONCA Bàsic, és un quartet de violoncels que compta amb els músics de l’ONCA Jordi i Daniel Claret, i amb Jose Mor (cap de violoncels de l’OBC) i Marc Galobardes, col•laborador habitual de la formació andorrana. El quartet farà un passeig musical pel món del violoncel, amb obres de Morera, Bach, Sandaran, Cervelló, Rossini i Piazzolla. Cal destacar la versió que fa el Quartet Sandaran de la Chacona de Bach, obra escrita originalment per a violí sol. El cicle clourà amb un concert titulat Les cordes de la mediterrània, en el qual l’ONCA tindrà l’oportunitat de treballar al costat del polifacètic guitarrista i compositor Eduard Iniesta. S’oferirà un programa centrat en un viatge musical per Barcelona, Grècia, Turquia i el Nord d’Àfrica a través de l’obra inspirada en les músiques de la mediterrània i creada per a l’ocasió per Iniesta i els seus instruments de doble corda. Es comptarà amb la participació del seu trio format per contrabaix, percussió clàssica i percussió ètnica. Aquest cicle és una de les ofertes musicals significatives del Palau de la Música Catalana, caracteritzada per la riquesa, la pluralitat i l’eclecticisme, que sempre gaudeix d’una acollida excel·lent. El cicle ONCA al Palau incideix en la importància de:

1. Apropar la cultura andorrana al territori català per a la promoció del Principat fora de les nostres fronteres i fer que Andorra sigui una referència cultural de primer ordre a través de la música.

2. Trobar un espai de presentació artística estable de l’ONCA a la capital catalana, i en un escenari tan emblemàtic com el Palau, per a la seva promoció fora del Principat d’Andorra.

3. Afavorir la interrelació de l’orquestra amb una de les institucions musicals més importants de Catalunya: el Palau de la Música Catalana (www.palaumusica.org).

4. Aconseguir una programació que englobi diferents estils musicals dins la formació de cambra.

TOTES LES NOTÍCIES