El proper divendres dia 4 de desembre, a les 8 de la tarda, l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell presentarà la tercera entrega de la publicació Interpontes que promou i edita l’associació cultural alturgellenca en col·laboració amb Edicions Salòria. L’acte, obert a tothom, tindrà lloc a la sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell, serà dut a terme pel President de l’entitat, Lluís Obiols Perearnau, i comptarà també amb la participació d’Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell, i Julio Quílez, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

El tercer volum d’Interpontes recull un total d’onze articles centrats en el coneixement de la realitat de l’Alt Urgell des de perspectives diverses. Aquests articles foren presentats en ponències breus durant la 2ª Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, celebrada a Castellbò el novembre de 2013, d’acord amb la programació biennal d’aquest esdeveniment organitzat pel propi Institut. Amb un predomini dels articles vinculats al món de les humanitats, el tercer volum d’Interpontes aplega estudis històrics, toponímics, arqueològics, de biologia i d’història de l’art, amb la major part dels seus autors vinculats a l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell.

Per la temàtica que va articular la celebració de la 2ª Jornada, centrada en el cinquè centenari del desmantellament del castell de Castellbò, destaquen els articles dedicats a diversos aspectes històrics de la vall i de l’antic vescomtat, com el que dedica Oliver Vergés als orígens del llinatge vescomtal de Castellbò a cavall dels segles X i XI, el de Climent Miró centrat en els darrers temps del monestir de Santa Cecília d’Elins i el seu trasllat a la vila de Castellbò durant el segle XIV, el de Lluís Obiols que retrata el procés d’incorporació del vescomtat a la Corona reial durant la primera meitat del segle XVI o, ja situat en una època més recent, el que Joaquim M. Puigvert dedica als projectes de reconstrucció del santuari de Sant Joan de l’Erm després de la Guerra Civil.

La publicació Interpontes, coeditada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell juntament amb Edicions Salòria, compta amb el suport de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i amb el finançament de l’Institut Ramon Muntaner i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. El mateix dia de la presentació l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell celebrarà la seva Assemblea General. L’entitat, creada l’any 2009, compta actualment amb un centenar socis de tota la comarca de l’Alt Urgell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada