climent-miroAquest matí s’ha presentat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell l’obra de l’historiador Climent Miró ‘La Seu d’Urgell, recull gràfic 1879-1974’, llibre emmarcat en la col·lecció de L’Abans de l’Editorial Efadós dedicat a la capital alturgellenca que consta de 50 fascicles, amb 1.000 fotografies, i que es distribuiran setmanalment a partir de demà dijous, 17 d’abril, als quioscos, papereries i llibreries de la ciutat.

La presentació d’aquest col·leccionable dedicat a la història més recent de la Seu d’Urgell ha anat a càrrec del director de l’Arxiu Comarcal, Julio Quílez; de l’arxiver municipal, Lluís Obiols; de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i del propi autor d’aquesta obra, Climent Miró.

En les seves intervencions, Julio Quílez ha remarcat que “és un plaer que aquesta obra de reconstrucció del passat més proper de la Seu d’Urgell es realitzi al mateix Arxiu Comarcal”; mentre que Lluís Obiols n’ha destacat que “es tracta d’una obra extraordinària i de referència, a partir de fotografies familiars, de parlar amb molta gent i de condensar tota la informació a partir de material inèdit sobre la història més recent de la vida quotidiana de la Seu i la seva evolució”.

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha destacat de l’obra de Miró que representa “el millor retrat de la Seu d’Urgell d’aquesta època recent de la nostra història a partir del testimoni de les famílies que conserven fotografies en els seus àlbums personals”. En aquest sentit, l’alcalde urgellenc ha volgut felicitar a l’autor per la seva tasca de recuperació gràfica de la ciutat, però també per l’aposta de l’editorial Efadós per fer realitat aquest col·lecionable, i ha agraït la complicitat de l’Arxiu Comarcal, així com també un agraïment especial a les famílies urgellenques per les seves aportacions fotogràfiques. Batalla ha animat a tots els urgellencs i a totes aquelles persones nouvingudes a la ciutat perquè facin aquesta col·lecció per conèixer la recent història de la Seu d’Urgell.

L’autor de ‘La Seu d’Urgell, recull gràfic 1879-1974’, Climent Miró, ha agraït tant a l’Arxiu Comarcal com a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell poder disposar de les seves infraestructures per endegar aquesta obra.

Miró ha explicat que va iniciar aquest treball de recerca gràfica de l’època el passat mes de setembre i que en aquests sis mesos ja ha recollit prop de 3.000 fotografies de les quals se’n publicaran unes 1.000 en aquest col·leccionable de L’Abans.

Climent Miró també ha volgut destacar que l’Editorial Efadós “ha apostat molt fort” per portar a terme aquest col·leccionable dedicat a la Seu d’Urgell, així com també un altre sobre Puigcerdà. “No els defraudarem perquè estem tenint una gran resposta de col·Laboració per part de la gent de la Seu d’Urgell”.

“Amb aquest treball, ha afegit Climent Miró, es demostra que a la Seu d’Urgell hi han passat fets molt importants, i més que una història gràfica de la ciutat, que ho és, és un àlbum de fotos familiar, es demostra que la Seu és una gran família”.

Obra oberta

Climent Miró ha explicat que és una obra oberta que continua acceptant fotografies familiars per il·lustrar els set capítols temàtics (1879-1974) del qual consta el col·leccionable. En aquest sentit, l’historiador també ha volgut fer una crida a tothom que tingui fotos que els hi faci arribar “perquè volem que surti tot i tothom”.

Climent Miró ha remarcat que la temàtica més abundant de les fotografies recopilades fins ara són les del Ball Cerdà o les Caramelles, entre d’altres. Miró també ha subratllat que aquest llibre és una obra sobre la Seu d’Urgell i Castellciutat.

‘La Seu d’Urgell, recull gràfic 1879-1974’: 50 fascicles

Es tracta d’un volum emmarcada en la col·lecció L’Abans que recull fotografies representatives de la ciutat entre el 1879 i el 1974, i posa èmfasi en l’aspecte humà: la gent, la manera de viure, els costums, les tradicions, les festes, i també els paisatges, els edificis i els monuments més emblemàtics de la Seu d’Urgell i Castellciutat.

El volum de la publicació és de 824 pàgines en format DIN A4 amb unes 1.000 fotografies, restaurades digitalment, impreses a dues tintes, en color sèpia i amb enquadernació de luxe.

Primer lliurament gratuït

A partir de demà dijous 17 d’abril s’editarà en fascicles de periodicitat setmanal. El fascicle de presentació de l’obra, cobertes, guardes i sobrecobertes són gratuïtes.

Cada fascicle té un preu de 2,95 euros i al cap d’un any es podrà obtenir el llibre enquadernat. Es pot trobar a quioscos, papereries i llibreries de la Seu.

Tots els divendres es poden trobar els pròxims fascicles, un de nou cada setmana, fins a completar el volum. Format per 50 fascicles més el de presentació.

L’obra està realitzada per la historiador, Climent Miró, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Un equip de professionals i entesos de la història local donen suport logístic a l’autor revisant els continguts finals. Aquest equip, anomenat consell assessor, està format per Carles Dalmau Robres, Francisco Javier Galindo Llangort, Carles Gascón Chopo, Joan Gispert Pallerola, Lluís Obiols Perearnau, Julio Quílez Mata i Albert Villaró Boix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada