Presentació de la revista Àgora Cultural núm. 25 i 26 a la Sala d’Exposicions de Govern.

El proppassat dijous va tenir lloc la presentació d’una altra edició de la revista d’Àgora Cultural, plataforma que aplega més de 20 associacions culturals del país on s’hi inclouen l’Institut de Música d’Andorra laVella, l’Associació de Músics, i l’Assocciació d’Amics de Mozart del Principat d’Andorra, etc.

La Sala d’Exposicions del Govern, que actualmente acull la mostra “Benvingudes a casa vostra”, va ser l’espai idoni per a una presentació cultural molt esperada per les diverses entitats que conformen la plataforma. Alhora  es va fer  un recital musical a càrrec de  l’Institut de Música. Van interpretar en primer lloc, el Rondó opus 34 en Sol Major del compositor italià Ferdinando Carulli ( 1770 – 1841), que van tocar a la guitarra, David Sanz i Marta Ferreira. Després vam poder gaudir del primer i segon moviment del concert per a flauta  en Sol Major, del autor alemany Georg Philipp Telemann (1681 – 1767) amb els següents intèrprets: Perancha Domingo (flauta), Jordi Roig i Ariadna Daza (violins), i Olga Palou al violoncel.      

 L’Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), va fer la corresponent introducció i va agrair la col·laboració dels 45 participants d’aquest número. Seguidament el Ministre de Cultura,  Albert Esteve, va fer la presentació de la revista i va destacar l’aportació de totes les entitats i els col·laboradors de la publicació, que sempre compta amb el suport institucional del Govern.  

S’ha de destacar l’homenatge a l’historiador Joan Riera Simó (1903 – 1988 ), que es presenta a la portada, en aquest cas dissenyada pel col·lectiu de dissenyadors d’Andorra, una associació que aplega la majoria de professionals d’aquest sector creatiu. Va ser present entre altres familiars,  Helena Riera, la filla de Joan Riera, que es va desplaçar expressament a Andorra i va agrair la publicació de la memòria del seu pare, que al seu dia havia treballat a Andorra a l’antiga Casal i Vall, provinent del Seminari d’Urgell. 

El capítol principal d’aquest homenatge reuneix els articles escrits per Enric Palmitjavila, Anna Riberaygua, Pere Miquel Fonolleda, Sergi Mas i Antoni Pol que expliquen la memòria de l’homenatjat. Tal com va exposar el Sr. Enric Palmitajvila en el seu text, Joan Riera i Simó va escriure, el llibre :  “La Biblia: versió dels textos originals i comentari dels monjos de Montserrat”on l’autor hi afegeix un capítol dedicat a l’Evangeli segons Sant Joan, així com els actes dels Apòstols (publicat l’any 1942).

Entre altres llibres, Joan Riera quasi al final de la seva vida va fer el llibre “Santa Maria de Meritxell: un centre agrícola i ramader”, que constitueix un estudi documentat de la vida social al segle XVI i XVII a través del recull dels comptes dels sagristants de Meritxell.

També va escriure, “El paritatge d’Andorra del 1278” publicat per Editorial Andorra l’any 1978. D’aquesta obra, Palmitajvila en destaca el comentari que li va fer el catedràtic  Frederic Udina i Martorell, el qual deia textualment : “És un llibre interessantíssim, amb una introducció molt atinada, i alhora aquest llibre constitueix una aportació molt valuosa a la història del dret i a la història en general, també de Catalunya, encara que l’obra pertany a la història d’Andorra…”

Una altra aportació de Riera i Simó que descriu l’Enric Palmitjavila en la revista Àgora que s’acaba de presentar, és la recopilació dels textos dispersos de Mossèn Pere Pujol i Tubau (1887 – 1962 ) del qual, Joan Riera va fer una exhaustiva recerca documental. Pere Pujol era autor de nombrosos estudis de lingüística històrica catalana (1913), que constitueixen les primeres fonts per a l’estudi del català medieval popular. (Bisbat d’Urgell, segles XI, XII i XIII).  

 A continuació, hi ha un monogràfic del Disseny a Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya, en el qual fan les seves respectives aportacions: la Mónica Armengol del Principat d’Andorra,  Ramon Berga de la Seu d’Urgell, Martin Blanco, Carles Casanovas, David Casas, Raquel Coch (La Cerdanya), Núria Contreras, Roger Cortés, Pep Forn, Marta Garcia (Alt Urgell), Josep Maria Garrido (Andorra), Emma i Susanna Herrador, Ricard Lobo, Helena Malgrat (Seu d’Urgell), Anna Mangot (Principat d’Andorra). Etc. 

 A la revista segueix el resum de la VII Setmana Cultural de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, i  s’inclouen les imatges fotogràfiques de la presentació de l’anterior revista a l’Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria. Aquell número contenia els homenatges a mossèn Enric Marfany i Bons (l’autor de la música de l’himne andorrà) i Mossèn Enric Marfany i Gosset ambdós fills de Sant Julià. També en aquella edició si recollien els Premis Àgora i un monogràfic de les corals del Principat d’Andorra i la Cerdanya respectivament.

 agora

A continuació, en les diferents seccions que segueixen, hi ha la presència andorrana a la “Biennale de Venezia”, El dia de la Poesia, els Premis Martí Pol, etc.

 Finalment, a l’espai titulat “Enticultura” , l’Associació d’Amics de Mozart del Principat d’Andorra hi va aportar el seu concert dedicat al 258 è Aniversari del naixement d’Amadeus Mozart (1756 – 1791). Un concert que l’entitat va compartir amb la “Coral Saas qui canta?” i les corals “La Llar de  Lòria” i els “Petits Cantaires Lauredians”. Tots dirigits pel mestre Òscar Sànchez (27.1.2014). 

 El concert de les tres corals es va celebrar al “Centre Sociosanitari El Cedre” a Santa Coloma, i va comptar amb la col·laboració desinteressada del tenor Christian Ballester que va interpretar “Damunt de tu només les flors”. La peça és el primer sonet del poema “Combat del Somni” escrit per Josep Janès i amb música del compositor Frederic Mompou ( 1893 – 1987 ). L’acompanyament de piano va anar a càrrec de la Sandra Couot, professora de piano a l’Escola Harmonia d’Escaldes-Engordany.  

 Tanca l’edició l’espai “Retalls” on hi ha la Diada de Sant Jordi 2014 i el concert de l’Insitut de Música, així com les publicacions de les entitats i la “Odissea Cultural”que aporta les dades de les activitats culturals previstes per al 2015, de totes les entitats que formen Àgora del Principat d’Andorra.  

TOTES LES NOTÍCIES