Presentació de la “Revista Àgora”, amb 24 entitats vinculades a la Cultura

El passat dilluns dia 10 d’abril, la Sala d’actes del Centre Cutural de La LLacuna, va acollir la presentació de la Revista d’Àgora, la plataforma cultural que aplega quasi la totalitat de les Associacions Culturals del nostre país. Actualment són 24 les entitats implicades en aquest projecte col·lectiu i alhora socialitzador a través de la diversitat cultural d’Andorra.

L’acte va comptar amb la presència com és habitual, de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, així com el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons. També hi va participar el periodista Albert Roig, en tant que president dels “Fallaires d’Andorra”, una entitat que al seu dia va aconseguir conjuntament amb altres associacions de l’entorn, inscriure  “Les Falles del Pirineu” com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. En la taula de presentació  també  hi va intervenir el polifacètic artista andorrà, Sergi Mas i Balaguer, que entre altres coses, va parlar de la etnóloga i escriptora Montserrat Palau i Marti (1916 – 2004) amb motiu del centenari del seu naixement.

En el seu parlament el segon cònsol, Marc Pons, va afegir-se a la proposta de l’Àngels Mach, presidenta de la SAC i alhora coordinadora de  la revista, i va destacar la importància de posar negre sobre blanc i deixar constància escrita de totes les activitats de les Associacions.

D’aquí que la Revista núm. 29 que acaba de veure la llum, aplegui diversitat d’activitats i diversitat d’escriptors i narradors,  que enriqueixen encara més els temes que recull. Abarca en primer lloc el “Manifest Cultural” i  l’última edició dels Premis Àgora que van ser concedits  a Casi Arajol, Andreu Cardona i a Antoni Pol i també a l’ Àngels Mach. De tots ells la revista explica amb detall, la trajectòria professional, cultural i personal dels premiats. S’ha de destacar l’homenatge als Salesians en la commemoració dels 50 anys de la inauguració del Col·legi Sant Ermengol (3.10.1966). En aquest apartat diferents autors i exalumnes del centre fan la seva aportació primer recitada i ara escrita. S’inclou els parlaments escrits pel Síndic General i la Ministra de Cultura. Segueixen les aportacions de Miquel Calsina i Antoni Pol, mentre que Antoni Ubach inclou la glossa sobre Casimir Arajol. L’Àngels Mach va fer els agraïments que també va transcriure a la Revista i així succesivament . També  hom retroba documentalment en aquesta edició l’homenatge postum en memòria del periodista Willian Danjon Dieudonné (1925 – 2014). També es ret homenatge a Albert Puiggoriol (1916 – 1976) i la seva esposa Jacqueline Gimet, autors de les primeres guies turístiques del Principat,  en la decada del 1960, tal com explica a la mateixa revista, l’arquitecte i també escriptor Antoni Pol i Solé.

L’articulista Esther Jové parla dels 50 anys del llibre “Andorra el meu país”, editat per la Junta de Cultura del Consell General de les Valls d’Andorra  l’any 1963. En la creació  del qual va treballar intensament, l’historiador i exministre de Cultura i també professor i escriptor,  Pere Canturri i Montanya  (1935 – 2015). Canturri  va realizar una quarentena de dibuixos i gravats  per il·lustrar els textos escrits per Albert Puigoriol  i Lladó . “ Andorra el meu país” va ser considerat un llibre d’interès general, i posteriorment es va reeditar.  

En l’apartat poètic hi trobem els premis del “Dia Mundial de la Poesia”(2016) així com també l’espectacle “Interiors” amb poemes de la Josefina Obiols i Miquel Martí Pol, musicats per la compositora Natàlia Solà, un recital que es va presentar a “La Massana” (30.9.2016).

Finalment hi ha un recull de la celebració del 20è Aniversari del Grup de Folklore “Casa de Portugal”. Tanca la revista la litografia de Sant Jordi 2016 realitzada per Neus Mola i Obiols.

Acabada la presentació de la Revista Àgora i els diferents parlaments, l’Associació d’Amics de Mozart de Principat d’Andorra, entitat vinculada a la plataforma d’Àgora Cultural des de l’any 2009, va oferir un interludi musical.

El programa va incloure el primer moviment de la “Serenata nocturna K-525” (transcrita per a piano) i el tercer moviment de la “Sonata per a piano núm. 11 K-331” ambdues  d’Amadeus Mozart (1756 – 1791), que va tocar el també cantant líric andorrà Christian Ballester, en format d’introducció.

 Seguidament el cantant acompanyat  pel pianista Xavier Martin va interpretar la cançó “Damunt de tu només les flors” escrita pel poeta J. Janés (1913 – 1959) i musicada per Frederic Mompou( 1893 – 1987). La cançó està  inclosa dins l’obra “El combat del Somni”. Es dóna la coincidència que el pianista Xavier Martin va ser alumne  de la pianista Carmen Bravo i Roy (1920 – 2007) esposa de Frederic Mompou.

Després, Christian Ballester va cantar la popular nappolitana “O sole mio” sempre acompanyat pel mateix pianista,  Xavier Martin. Per cert aquesta mateixa peça la va cantar, com a bis final, la Mezzosoprano Cecilia Bartoli a la 23 a Temporada de Música d’Andorra la Vella (17.3.2017)

 “L’Himne andorrà compost per Mn Enric Marfany  (1871 – 1942) amb lletra del Copríncep bisbe Joan Benlloc i Vivó (1864 – 1926) va cloure la vetlllada amb tots els assistents en peu i amb el record en memòria de tots els absents que ens han deixat pel llarg camí.  

L’objectiu principal d’Àgora Cultural d’Andorra  es compartir i tirar endavant un projecte comú de difusió cultural, també mitjançant la Revista, que és oberta a la participació de totes les entitats culturals del país. L’edició va tenir el suport, entre altres, del ministeri de Cultura i el Comú d’Andorra la Vella, respectivament.   

 

TOTES LES NOTÍCIES