Pagès Editors acaba de publicar La llegenda del Carreró, una novel·la de realisme màgic que, a partir de la narració de la vida de la protagonista principal -una nena que viu a la població lleidatana de Montgai i que acabarà convertint-se en una dona sàvia-, permet conèixer la forma de vida i tradicions de l’alta edat mitjana a la Catalunya Nova, terra de frontera, de pors i d’enfrontaments entre cristians i musulmans.

A més del marc històric, l’obra parla de sentiments que són universals i posa de manifest la saviesa ancestral de la dona a través del viatge interior d’auto coneixement de la Salgar, la protagonista de la història. Així, el llibre tracta aspectes com l’empoderament personal, la confiança pròpia o com trobar la inspiració en un mateix.

La novel·la compta, a més a més, amb un altre al·licient, el component màgic propi de les llegendes gràcies a la presència d’un personatge fantàstic, la Blancallum, una “dona d’aigua filla de la boira i del darrer raig del sol”, que acompanya a la Salgar en el seu recorregut de creixement personal i a qui acabarà transmetent els coneixements immemorials. Així, per exemple, la Blancallum ensenyarà a la Salgar la fórmula per elaborar sabó artesanal o les propietats de les diferents plantes que es troben al seu entorn.

Una llegenda molt ben documentada

Per tal de poder incloure a la narració elements històrics de l’època medieval catalana, les referències en botànica de la zona o algunes informacions locals poc conegudes, abans d’escriure la novel·la l’autora va dur a terme una exhaustiva tasca de documentació en obres de referència i també va parlar amb historiadors i experts en l’edat mitjana, especialistes en plantes locals i gent gran del poble de Montgai i el Baix Sió.

A més, Colomé va estar durant un any recorrent el paisatge de la zona per impregnar-se de la natura, assimilar la importància de la boira o dels conreus i conèixer espais que s’han convertit en escenaris de la llegenda, com el poble abandonat de Pugís, la font Amarga de Montgai o la Torre del Moro de Bellmunt.

Aquesta tasca investigadora li ha permès incloure a la narració tots aquests coneixements, alguns d’ancestrals que la dona d’aigua transmet a la protagonista i que estan íntimament relacionats amb les tradicions reals de l’entorn en el qual s’ambienta la novel·la, com per exemple la de fer sabó. I és que moltes cases del poble de Montgai i d’altres de l’entorn encara ara elaboren sabó de forma tradicional, fet que ha comportat que el 2017 la Generalitat declarés el municipi Zona d’Ofici Singular de Catalunya.

També les plantes que apareixen en la narració es poden trobar realment a l’entorn del Baix Sió. El llibre inclou, així mateix, personatges documentats que van viure al segle XII a Montgai, als pobles de l’entorn i també a altres indrets de Catalunya, com el ric comerciant Guillem de Montgai, el castlà Ramon Bernat i el seu fill Ponç, el noble Berenguer Alentorn o el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. La novel·la detalla la forma de viure de l’època de manera que els lectors podran conèixer quina era la fórmula per investir a un cavaller a l’edat mitjana o com es feia la venda d’esclaus musulmans a les famílies cristianes.

En resum, La llegenda del Carreró és una novel·la que a partir d’una història inventada per la seva autora, que té com a protagonistes una nena i una dona d’aigua, permet endinsar-se en la forma i estil de vida de la Catalunya del segle XII, tot donant importància a la dona com a font de transmissió de la saviesa ancestral.

L’obra està escrita amb una prosa molt delicada, simbòlica i onírica. Com a valor artístic destacat, l’edició compta a més a més amb disset il·lustracions a carbó de Delphine Labedan, artista francesa establerta a Catalunya.

Sílvia Colomé és periodista de professió i inventora d’històries per devoció. Va néixer a Barcelona, on treballa al diari La Vanguardia com a Cap d’àrea web. Creu que la poesia ens envolta, només cal voler-la veure i gaudir-la. Per això, li agrada tant descobrir paisatges, parlar amb desconeguts com si fossin amics de tota la vida o buscar velles històries que anhelen sortir de l’oblit. Amb La llegenda del Carreró ha aconseguit fer realitat tots aquests propòsits. S’ha impregnat de l’ànima, a voltes humida i d’altres ben seca, de les terres de ponent per comprendre-la i estimar-la. Ha cercat arreu informació sobre la Catalunya Nova i ha conversat amb un munt de lleidatans. Podem dir que com a periodista s’ha documentat. I com a inventora d’històries ha deixat volar la imaginació tot cercant la poesia de la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada