Presentació a la Seu del documental ‘Solo Base. From climbing to jumping’

L’esportista pontsicà David Fusté presenta a la Seu d’Urgell el documental ‘Solo Base. From climbing to jumping’, on explica la seva experiència com a escalador i, ara també, com a saltador base. La projecció serà aquest dimecres, dia 24, a 2/4 de 9 del vespre, a l’Ateneu Alt Urgell.

El film el protagonitza ell mateix juntament amb Turko Ortiz. En una entrevista a RàdioSeu, David Fusté ha explicat que tots dos es van iniciar en l’esport extrem mitjançant l’escalada amb corda, i després de passar a la modalitat sense corda van voler anar més enllà i provar un dels esports outdoor més radicals del món: el salt base, una modalitat de paracaigudisme que es practica amb un vestit aerodinàmic especial i en caiguda lliure. L’atleta noguerenc reconeix que en aquest esport “el temps de reacció de vegades es redueix a segons, o fins i tot centèsimes”, perquè “l’espai sol ser tan reduït, i ho veus tot tant a prop, que tot es complica més”.

A Catalunya actualment la pràctica del salt base és molt minoritària, atès que hi juguen factors com ara la disponibilitat econòmica i de temps, la capacitat psicològica per fer una activitat com aquesta o bé la formació prèvia en esports semblants, com ara el salt amb paracaigudes. Els practicants trien normalment antenes, edificis o muntanyes i penya-segats amb una caiguda vertical molt pronunciada i amb una zona segura per aterrar. També és sempre necessari comptar amb una persona d’assistència.

A més a més, actualment no hi ha cap escola oficial de formació en salt base i l’únic organisme de referència a l’Estat és l’Associació Espanyola de Salt Base, que té tot just una trentena de membres. Per això, l’aprenentatge només es pot fer a llarg termini, de manera autodidacte i amb l’ajut d’una persona que ja hi tingui experiència.

Premis i mencions

‘Solo Base. From climbing to jumping’, dirigit per Xavier Coll, ha obtingut diversos premis i mencions en festivals d’esports de natura d’arreu del món. Entre d’altres, l’any 2016 va formar part de la secció oficial de diversos certàmens, entre ells el prestigiós Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, el Bilbao Mendi i el Festival de Cinema de Nova Zelanda 2017. Alhora, va rebre el premi de la premsa a Les Icares du Cinema 2016.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada