Presentació a França del Corredor d’Hidrogen entre Espanya, Andorra i França

hidrogenAquest dilluns es va presentar a l’Espai EDF Bazacle de Tolosa el programa que crearà un corredor d’hidrogen als Pirineus entre Espanya, França i Andorra. Es tracta de la iniciativa H2PiyR, inclosa en el programa europeu de cooperació POCTEFA 2014-2020 i coordinada per la Fundació per al Desenvolupament de les Noves Tecnologies de l’Hidrogen a Aragó.

A la presentació institucional del projecte a França participaven el director general d’Indústria, Pimes, Comerç i Artesania del Govern d’Aragó, Fernando Fernández; el director gerent de la Fundació de l’Hidrogen, Fernando Palacín, i el delegat regional d’EDF a la zona, Gilles Capy. La presentació, presidida per la vicepresidenta de la regió amfitriona d’Occitanie Pyrénées-Méditerranée en matèria de Desenvolupament Econòmic, Recerca, Innovació i Ensenyament Superior, Nadia Pellefique, incloïa una taula rodona en la qual els socis van donar a conèixer els detalls de la feina que volen desenvolupar. 

El Projecte H2PiyR
El projecte “Corredor d’Hidrogens per a la Regió Pirinenca” (H2PiyR) té com a principal objectiu desenvolupar un corredor transfronterer d’estacions de repostatge per a vehicles d’hidrogen que connecti Espanya, França i Andorra amb el centre i nord d’Europa, on el desplegament d’infraestructures associat a aquest tipus de mobilitat sense emissions està més avançat. Per aconseguir-ho, durant els propers tres anys es construiran, entre altres elements, 6 noves estacions de subministrament d’hidrogen, que s’uniran a les ja operatives. Tot això ha de servir per crear una veritable xarxa de mobilitat amb hidrogen entre els diferents països de la Unió Europea; reduir les emissions associades als vehicles tradicionals; impulsar les economies locals; promoure oportunitats de negoci, especialment per a les pimes i fomentar la innovació en tecnologies de l’hidrogen en totes les àrees del coneixement necessàries per posar en marxa el corredor.

El pressupost total del projecte H2PiyR puja a 3,9 milions d’euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) aporta el 65% (2,4 milions d’euros) a través del Programa POCTEFA. A més de la Fundació de l’Hidrogen, que el coordina, els socis principals són Electricité de France (EDF, França), H2 Impulsion (Ondulia, França) i Applus Idiada (Catalunya).

En aquesta fase inicial del projecte, tots ells treballen en la definició de les seves respectives instal·lacions de subministrament d’hidrogen i en els projectes demostratius associats, ja que un dels objectius principals és també donar a conèixer les possibilitats d’aquestes tecnologies que s’estan estenent a gran velocitat.