Tot coincidint amb el vintè aniversari de la seva publicació, la dietista Pilar Betriu Blasco està preparant una reedició actualitzada del llibre Alimentació i gastronomia de l’Alt Urgell. Per això, Betriu ha fet una crida pública a gent de la comarca que hi vulgui col·laborar amb les seves propostes culinàries.

Per donar-ho a conèixer millor, el proper dissabte 21 de desembre (últim dia previst per participar-hi) es durà a terme un berenar popular a Coll de Nargó en què tothom qui ho desitgi podrà aportar-hi les seves receptes. La trobada tindrà lloc a 2/4 de 6 de la tarda a la Botiga de la Mercè.

Alimentació i gastronomia de l’Alt Urgell consta d’una primera part amb receptes de gent de l’Alt Urgell -principalment dones- que van aprendre-les de les seves mares, padrines, repadrines o tietes i que les havien a casa des de petites. La segona part és un conjunt de “Receptes Convidades”, fetes per gent de comarques veïnes o bé que viuen a l’Alt Urgell però provenen d’altres comarques o països. Finalment, el tercer apartat està reservat a receptes actuals: creacions tradicionals amb elements moderns i de la cuina contemporània.

Segons ha explicat Pilar Betriu en una entrevista a RàdioSeu, l’objectiu d’aquesta reedició -que serà a càrrec de l’editorial urgellenca Salòria- és “conservar i divulgar l’essència de la nostra cultura alimentària i gastronòmica, a la llar i al carrer, juntament amb els recursos autòctons pirinencs i prepirinencs. També s’hi vol reflectir l’evolució de la cuina de l’Alt Urgell al llarg del segle XX i com s’adapta al present, a més d’analitzar-ne els continguts i “sobretot, deixar-ne constància per a les futures generacions”.

L’actualització també busca “ampliar i aprofundir el receptari antic, tot i que es rebran amb satisfacció totes les receptes actuals i convidades, sempre que compleixin els requisits de la seva definició”. Pilar Betriu és dietista i nutricionista, experta en intoleràncies alimentàries, i treballa al Centre Mèdic Atlàntida de Barcelona.

Requisits

Tothom qui hi vulgui aportar la seva recepta -o receptes- es pot posar en contacte amb l’autora al correu pilarbetriu@gmail.com. Cal que al missatge hi indiqui el seu nom, el seu poble i, si ho desitja, el nom de la seva casa familiar o de qui li va transmetre la recepta. També s’hi ha de fet constar el nom del plat, els ingredients, el mètode d’elaboració, el número de telèfon de contacte -per si cal fer algun aclariment- i, si s’escau, fotos del plat o d’altres detalls que hi tinguin a veure.

En cas que el cuiner o cuinera treballi en un restaurant, pot afegir-hi el nom de l’establiment, tot i que sempre es posarà a davant el nom de l’autor. Totes les receptes que compleixin els criteris previstos seran publicades al llibre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada