Preparen la reedició actualitzada del receptari ‘Alimentació i gastronomia a l’Alt Urgell’

Tot coincidint amb el vintè aniversari de la seva publicació, la dietista Pilar Betriu Blasco està preparant una reedició actualitzada del llibre Alimentació i gastronomia de l’Alt Urgell. Per això, Betriu ha fet una crida pública a gent de la comarca que hi vulgui col·laborar amb les seves propostes culinàries.

Per donar-ho a conèixer millor, el proper dissabte 21 de desembre (últim dia previst per participar-hi) es durà a terme un berenar popular a Coll de Nargó en què tothom qui ho desitgi podrà aportar-hi les seves receptes. La trobada tindrà lloc a 2/4 de 6 de la tarda a la Botiga de la Mercè.

Alimentació i gastronomia de l’Alt Urgell consta d’una primera part amb receptes de gent de l’Alt Urgell -principalment dones- que van aprendre-les de les seves mares, padrines, repadrines o tietes i que les havien a casa des de petites. La segona part és un conjunt de “Receptes Convidades”, fetes per gent de comarques veïnes o bé que viuen a l’Alt Urgell però provenen d’altres comarques o països. Finalment, el tercer apartat està reservat a receptes actuals: creacions tradicionals amb elements moderns i de la cuina contemporània.

Segons ha explicat Pilar Betriu en una entrevista a RàdioSeu, l’objectiu d’aquesta reedició -que serà a càrrec de l’editorial urgellenca Salòria- és “conservar i divulgar l’essència de la nostra cultura alimentària i gastronòmica, a la llar i al carrer, juntament amb els recursos autòctons pirinencs i prepirinencs. També s’hi vol reflectir l’evolució de la cuina de l’Alt Urgell al llarg del segle XX i com s’adapta al present, a més d’analitzar-ne els continguts i “sobretot, deixar-ne constància per a les futures generacions”.

L’actualització també busca “ampliar i aprofundir el receptari antic, tot i que es rebran amb satisfacció totes les receptes actuals i convidades, sempre que compleixin els requisits de la seva definició”. Pilar Betriu és dietista i nutricionista, experta en intoleràncies alimentàries, i treballa al Centre Mèdic Atlàntida de Barcelona.

Requisits

Tothom qui hi vulgui aportar la seva recepta -o receptes- es pot posar en contacte amb l’autora al correu pilarbetriu@gmail.com. Cal que al missatge hi indiqui el seu nom, el seu poble i, si ho desitja, el nom de la seva casa familiar o de qui li va transmetre la recepta. També s’hi ha de fet constar el nom del plat, els ingredients, el mètode d’elaboració, el número de telèfon de contacte -per si cal fer algun aclariment- i, si s’escau, fotos del plat o d’altres detalls que hi tinguin a veure.

En cas que el cuiner o cuinera treballi en un restaurant, pot afegir-hi el nom de l’establiment, tot i que sempre es posarà a davant el nom de l’autor. Totes les receptes que compleixin els criteris previstos seran publicades al llibre.