Precaució en els desplaçaments per les tempestes d’aquest vespre a l’interior a Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de ruixats forts i tempestes que poden anar acompanyats de calamarsa o pedra i afectar l’interior de Catalunya de forma generalitzada fins al vespre.  Coincidint amb l’inici del cap des setmana Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats de muntanya aquesta tarda i vespre.
 
No aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rieres si baixen amb aigua, encara que sigui dins del vostre vehicle, pot ser arrossegat encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden crèixer de forma sobtada. 
 
En cas de perill o emergència, recordeu de trucar al telèfon d’emergències 112. 
 
Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais. 
El Servei Català de Trànsit recorda als conductors que en cas de pluja o calamarsa s’han de tenir en compte aquests consells: 
CONSELLS CONDUCCIÓ AMB PLUJA:
PERDEM ADHERÈNCIA entre els pneumàtics i la calçada, fenomen conegut com a hidroplanatge o aquaplanning.
MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d’accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.
SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d’ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.
SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.
NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l’eficàcia dels frens.
 
CONSELLS EN CAS DE CALAMARSA:
PRECAUCIÓ AMB L’HIDROPLANATGE: la conducció és molt similar amb el gel.
NO T’ATURIS MAI SOTA UN PONT O DINS UN TÚNEL: a més d’estar prohibit, es pot generar una situació de risc.
FES-TE VISIBLE: amb les llums de posició i si cal els quatre intermitents.
CONDUEIX AMB SUAVITAT: el gel redueix la temperatura dels pneumàtics i per tant la seva capacitat d’adherència.
CAL MANTENIR LA DISTÀNCIA DE SEGURETAT entre vehicles.
Podeu seguir l’evolució de les tempestes i consells d’autoprotecció al compte de twitter@emergenciescat