Política Lingüística va obrir l’any passat 16 expedients a establiments sobre l’ús del català

El Servei de Política Lingüística (SPL) va obrir l’any passat 16 expedients a establiments d’Andorra que incomplien la legislació d’ús del català; 13 més que els oberts al 2015.

Dels 16 expedients, 8 ja s’han resolt perquè les empreses concernides han rectificat les seves infraccions. Al 2016, l’SPL va incrementar les inspeccions d’ofici perquè es van dur a terme aprofitant les sortides de la Unitat de Dinamització que generaven les queixes dels usuaris.

En total, l’any passat es van realitzar un total de 25 d’actuacions. Els articles de la Llei que generen més infraccions són el 3 (Drets lingüístics generals), 8 (Llengua de les institucions públiques), 15 (Noms comercials i denominacions socials, rètols d’establiment i publicitat), 17 (Establiments turístics i de restauració), 20 (Personal que presta atenció al públic), i 22 (Contractes i altres documents).

Així es desprèn de la memòria d’activats realitzades pel Servei de Política Lingüística l’any 2016. De la feina executada l’any passat per aquest servei destaca també la correcció de 7.778 pàgines. Així mateix, l’SPL va donar continuïtat als seus projectes ja consolidats i en va incorporar de nous. En aquest sentit, es van editar noves publicacions, ja sigui en format paper com Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra que presenta de forma ampliada i gràfica el treball d’anàlisi que va dur a terme el CRES i dona continuïtat a les publicacions anteriors que havia fet el Servei de Política Lingüística de l’enquesta; així com en format digital, com la Terminologia de les migracions, amb més de cent termes referits als moviments migratoris, en el marc del conveni de col·laboració amb el Centre de Terminologia de Catalunya.

Durant el 2016, l’SPL va continuar la seva política d’incentivació de l’ús del català en diferents àmbits de la societat i amb accions destinades tant als joves i estudiants, com als adults i als sectors professionals, ja sigui mitjançant projeccions de cinema, el projecte Voluntaris x la llengua, el concurs de curtmetratges RECcrea, el concurs internacional de monòlegs en català, o l’ajut a la investigació lingüística Lídia Armengol Vila. També es van organitzar exàmens de català adreçats als agents immobiliaris, i es va dissenyar la nova campanya de promoció de la llengua, en aquest cas adreçada explícitament al sector de la restauració que es va posar en marxa el passat mes de gener.

TOTES LES NOTÍCIES