Saber escoltar és un procés fonamental per a una comunicació eficaç.
Sentir i escoltar són dues actituds diferents. Al cap d’un dia se senten moltes coses però s’escolta poc. Quan sentim no parem una atenció profunda, sinó que simplement captem la successió de sons que es produeix al nostre voltant. Mentre que quan escoltem la nostra atenció va dirigida cap a algun so o missatge específic, és a dir, hi ha una intencionalitat, trobant tots els nostres sentits enfocats al que estem rebent. Així, les persones que saben escoltar als altres, els acompanyen en el seu viatge per la vida.
Aprenent a escoltar
Un proverbi oriental diu: “Ningú posa més en evidència la seva malaptesa i mala criança, que el que comença a parlar abans que el seu interlocutor hagi conclòs”.
Passa a vegades que quan estem parlant amb una altra persona tenim tant l’altre com nosaltres dificultats per escoltar, passant d’escoltar a sentir en moltes ocasions, mentre elaborem què direm quan l’altre acabi, en comptes d’intentar prestar atenció al que ens diuen, quedant el diàleg bloquejat per incontinències verbals; ja que si tots volem parlar alhora i no s’escolten les raons dels altres, no hi haurà diàleg.

Saber escoltar és una actitud difícil, ja que exigeix ​​domini d’un mateix i implica atenció, comprensió i esforç per captar el missatge de l’altre. Significa dirigir la nostra atenció cap a l’altre, endinsant en el seu àmbit d’interès i el seu marc de referència.
El diàleg exigeix ​​una actitud silenciosa d’escolta atenta “Escoltar és un acte de silenci”. Mentre no callem nostre diàleg intern i parem atenció al nostre interlocutor, no aprendrem a escoltar. Només una actitud d’escolta atenta fa fecunda la paraula que podem donar al nostre interlocutor. És difícil poder dir a l’altre alguna cosa que resulti vàlid si no obrim de bat a bat les nostres oïdes per escoltar-lo. Així la persona escoltada sentirà que li estan donant la importància que mereix, quedant agraïda i creient-se al seu torn un clima de respecte, estima i confiança.
L’escolta és una habilitat que exigeix ​​obertura, transparència i ganes de comprendre. El just equilibri entre saber escoltar i saber parlar produeix el diàleg.
¡Exercitem l’habilitat de saber escoltar !.
És un exercici saludable, enriquidor i solidari, sobretot en una societat en què hi ha moltes persones que necessiten ser escoltades.
Únicament quan som capaços d’escoltar l’altre, obrirem la porta perquè aquest es comuniqui amb nosaltres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada