Pluviometria de l’estiu

Francesc Mauri
Francesc Mauri

L’estació s’ha de qualificar de seca a la major part de Catalunya, i molt seca a l’Empordà i al delta de l’Ebre. En canvi, ha resultat normal o plujosa en alguns sectors del Pirineu, de la Depressió Central i del litoral i prelitoral Central i Sud. També a la Terra Alta, i a sectors del Segrià, de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre.

La distribució irregular de la precipitació és deguda als diversos episodis de tempesta i tamborinades ocorreguts durant l’estació, propiciats per l’elevada temperatura sostinguda en el temps a nivells baixos de la troposfera.

Les quantitats més copioses de precipitació han caigut al Pirineu i Prepirineu, amb valors estacionals màxims al voltant de 350 mm en aquests sectors. Alguns observatoris han viscut el mes d’agost més plujós dels darrers anys o, fins i tot dècades. Els mínims, inferiors als 20 mm se situen a les comarques de l’Alt i Baix Empordà i el Montsià. La sèrie històrica de Figueres – Cabanes (Alt Empordà), amb dades des de 1950, ha registrat el seu segon estiu més sec, després del passat 2021.

Ha estat un estiu amb diversos episodis de calor, però també de temps violent, nombroses pedregades, esclafit i un possible tornado. Al juny, una pertorbació va afectar Catalunya, amb precipitació intensa i ratxes fortes o molt fortes de vent a alguns punts, amb un esclafit a punts de les comarques de Ponent i del Prepirineu occidental.

Al juliol es van donar diversos episodis de precipitació, entre els quals destaca el del dia 29, per la seva gran extensió i el cicle de vida inusualment prolongat, de fins a 7 hores.

L’agost també va destacar pel seu caràcter tempestuós, quan durant la segona meitat del mes un canvi en la situació sinòptica va afavorir la formació de tempestes i tamborinades, algunes acompanyades de pedra grossa. El dia 30, una pedregada històrica va afectar l’Empordà, amb pedres de fins a 10 cm de diàmetre a la Bisbal d’Empordà, la pedra més gran registrada a Catalunya.

Al llarg del 31 d’agost van caure nous xàfecs i tempestes fortes, i durant la tarda un possible esclafit va afectar l’Alt Penedès, causant nombrosos desperfectes. D’altra banda, cal apuntar la formació d’un possible tornado a la localitat de Barberà del Vallès (Vallès Occidental).

TOTES LES NOTÍCIES