A la costa del Maresme existeixen 5 ports esportius (Arenys, Llavaneres, Mataró, Premià i el Masnou). El primer d’ells, el d’Arenys es va construir l’any 1961, afectant a les platges situades a ponent, ràpidament malmeses.

Si recorrem a fets històrics constatem que l’any 1973, es construeix a Tenerife la primera platja artificial del món amb sorra blanca procedent del desert del Sàhara i protegida mitjançant la construcció de trencaonades i espigons.

També que l’any 1974, es construeix el port de Premià, amb efectes negatius immediats, consistents en la desaparició de la platja de ponent, al mig del poble. Desaparició que es va tornar a produir l’any 2017, al no realitzar-se cap transvasament de sorra.

L’any 1984 el Departament de Costes, a l’adonar-se que aquesta desaparició de la platja posava en perill la protecció de la via del tren, va endegar actuacions, semblants a la creació de platges artificials, amb l’aportació de sorra procedent del fons marí i la construcció d’espigons, amb duracions limitades a l’acció destructora dels temporals.

Cal començar a distingir entre el manteniment natural de les platges, mitjançant la creació de l’obligatori bypass en els ports esportius, i la creació de platges artificials, mitjançant l’aportació de sorra i la construcció de trencaonades i espigons.
Els pobles afectats pels ports esportius haurien de tenir clar que la desaparició de les seves platges, no està produïda pels temporals, que una platja natural recupera sempre per ella mateixa, sinó pels efectes barrera dels ports esportius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada