santi-vilaEl conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha anunciat avui el pla d’actuacions que ha desenvolupat la Generalitat per promoure i dinamitzar  l’activitat econòmica a la comarca del Pallars Sobirà. Es tracta d’un seguit de mesures que tenen com a objectiu posar en valor els atractius turístics de la zona i activar iniciatives, en algun cas a través de la col·laboració públicoprivada, que permetin als emprenedors desenvolupar la seva activitat en el territori.
 
Aquest és el cas del lloguer a un grup d’empresaris de la comarca de l’edifici de l’Sport Center de Rialp, propietat de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), o la venda d’una parcel·la de la ribera de la Noguera per desenvolupar-hi un centre recreatiu vinculat a l’hípica. Altres actuacions que formen part del pla són l’arranjament de la carretera d’accés a l’estació de muntanya de Port Ainé per garantir la seva obertura aquesta propera temporada de tardor-hivern, o el procés per ampliar el parc natural de l’Alt Pirineu.
 
Millora de l’accés a Port Ainé
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i l’Ajuntament de Rialp han subscrit un conveni de col·laboració per a desenvolupar i finançar les actuacions necessàries per a la reobertura i manteniment de l’accés a l’estació de muntanya de Port Ainé. Aquest vial es va tancar al trànsit la primavera passada a causa d’una esllavissada.
 
El vial té una longitud de 18 quilòmetres; s’inicia a la carretera C-13, a l’altura del municipi de Rialp, passa pel nucli de Roní i finalitza a l’estació de Port Ainé, gestionada per FGC. El conveni ara formalitzat estableix que l’Ajuntament de Rialp és el titular d’aquest vial i FGC serà l’encarregat de l’execució d’obres de millora i de manteniment.
 
Paral·lelament a l’execució d’actuacions de neteja i reparació urgents després de les esllavissades, la Generalitat ha inventariat els talussos i desmunts al llarg del vial i ha analitzat el seu estat i risc de patir esllavissades. Així, s’ha establert una priorització dels punts i de les actuacions a executar amb l’objectiu de millorar la seguretat i la qualitat de servei del vial i de garantir-ne un òptim manteniment.
 
Les obres que ara s’impulsen inclouran 15 talussos i terraplens. A més de dur-hi a terme les tasques de neteja i sanejament corresponents, els treballs permetran millorar-ne l’estabilització mitjançant actuacions de diversos tipus, en funció de l’estat, ubicació i característiques del terreny en cada cas. En aquest sentit, s’inclouen tasques com la col·locació d’ancoratges, malles i cables d’acer, o de micropilots. El projecte també comprendrà la reparació del ferm de la calçada i dels sistemes de drenatge.
 
Aquests treballs, que han començat recentment, tenen com a objectiu garantir que el vial estigui operatiu de cara a la pròxima tardor. El pressupost és d’1,7 MEUR, que s’aporten mitjançat un acord amb el Departament d’Empresa i Ocupació, a través de l’empresa pública Avançsa.
 
L’arrendament de l’Sport Center, situat a mig camí entre Sort i Rialp, s’ha fet amb un concurs públic on s’hi va presentar una única oferta d’un grup d’empresaris de la comarca, que preveu la instal·lació d’un centre esportiu, amb piscina climatitzada panoràmica, sauna, jacuzzi, un gimnàs, dues pistes de pàdel, sales polivalents per a massatges i altres activitats, com una àrea d’esbarjo infantil o sala d’estudi per als menuts. Per al funcionament de la instal·lació s’aprofitaran els recursos de la biomassa forestal que ofereix la comarca.
 
El lloguer de la instal·lació, propietat del grup FGC és per 25 anys i inclou, a més de l’edifici, un aparcament de vehicles, amb el compromís dels arrendataris d’invertir-hi 411.153 euros en les millores que es faran en dues fases al llarg dels propers mesos.
 
Aquesta proposta única a la comarca, que comportarà la creació de nous llocs de treball, constitueix una oferta lúdica de gran interès, ja que està destinada als propis habitants del Pallars, però alhora esdevé un bon producte “Après-Ski” durant l’hivern i una activitat complementària per als visitants durant tot l’any.
 
A més, en aquesta línia de treball de compromís amb el territori, FGC manté un contracte amb la Fundació Pere Tarrés per a la gestió de l’Alberg Les Estades. Amb la nova activitat que es generarà, s’espera revitalitzar l’afluència de clients a l’alberg per la seva situació privilegiada al costat de l’Sport Center.
 
De la mateixa manera, també s’ha venut una parcel·la per subhasta pública molt propera a les instal·lacions de l’Sport Center, on es preveu dur a terme un projecte relacionat amb el món de l’hípica. Una activitat més per als clients que visitin l’equipament o s’allotgin a l’Alberg Les Estades.
 
Balanç de la temporada d’hivern
 
Les estacions de muntanya gestionades per FGC al Pallars Sobirà van sumar la temporada d’hivern 2013-2014 un total de 147.000 esquiadors: 62.000 a Espot -un 12% més respecte de la temporada anterior- i 85.000 a Port Ainé, que va mantenir resultats.
 
La proposta d’ampliació del Parc Natural de l’Alt Pirineu, al setembre
 
Un altre factor dinamitzador a la zona és el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquest parc, el més extens de Catalunya, amb gairebé 70.000 hectàrees, a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, es va declarar l’1 d’agost de 2003. Actualment, el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant amb diferents municipis per acabar de definir una proposta d’ampliació després que diversos ajuntaments i entitats municipals descentralitzades hagin plantejat incorporar-hi nous espais.
 
El conseller Vila s’ha mostrat convençut que el mes de setembre es podrà presentar un acord definitiu amb totes les corporacions locals, per tramitar, amb totes les garanties necessàries de participació, la seva aprovació per part del Govern.
 
El Parc Natural de l’Alt Pirineu posa en valor un territori atractiu que l’ha fet més competitiu i més ben posicionat. Ha creat nous llocs de treball, públics i privats, ha generat un millor flux d’informació i de participació amb la gent, ha animat la cooperació entre actors diversos, i ha optimitzat els recursos públics, a més d’haver esdevingut una garantia de protecció d’un patrimoni natural i cultural extraordinari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada