rescat-helicopterEls grups de rescat del Pirineu, i sobretot d’Andorra, han participat, aquest dimarts al matí, en una formació per aprendre a localitzar amb helicòpter víctimes d’allaus que hagin pogut quedar atrapades. Una trentena de persones entre pisters de diverses estacions, bombers i policies d’Andorra i del Pirineu i personal del Govern han après a buscar persones enterrades amb els aparells RECCO, amb la voluntat “d’estar a punt però no haver-ho de fer mai”, tal com ha expressat el cap de pisters de Grandvaliria-Ensisa, Manel Vidal.

Després que la temporada passada es recuperessin els simulacres d’allaus perquè els treballadors de pistes i els cossos especials estiguin preparats per a situacions d’allaus en què quedin víctimes atrapades sota la neu, aquest any s’ha volgut avançar amb els nous sistemes de detecció de persones, i sobretot en la recerca en helicòpter. Els participants han escoltat els consells dels instructors i també han pogut fer proves buscant tant a peu com des de l’helicòpter.

La formació ha tingut lloc al sector de Soldeu de Grandvalira, però hi han participat treballadors de totes les pistes del país i membres de la Creu Roja i dels cossos especials de dins i fora d’Andorra.

Així, l’instructor de RECOO, Bernat Querola, ha explicat als assistents els avantatges de poder fer servir aquest sistema de recerca, que compta amb dues parts: un reflector i un aparell de recerca que emet ones que reboten en trobar-se amb el reflector i emeten un senyal sonor. Els membres dels cossos especials o pisters poden fer servir aquest aparell per detectar les ones, analitzant bé el terreny i recorrent tota la zona per no permetre la que el senyal passi desapercebut.

Querola ha recordat que les principals recomanacions per a les persones que van a la muntanya són portar ARVA, pala i sonda i, si es pot, els reflectors RECCO que estan a la roba. Per als grups de rescat, els consells són portar sempre un RECCO i ser mols disciplinats i molt ràpids per intentar trobar la persona amb vida.

Precisament, en l’aspecte de la rapidesa és on més compta l’ús de l’helicòpter. Per als grups de rescat que en poden fer ús és molt important saber fer recerques amb RECCO des de l’aire, de manera que es pot inspeccionar el terreny en molt menys temps, per detectar el senyal d’on pot estar la víctima, i així trobar-la en poc temps, cosa que pot ser decisiva per a la seva vida.

Des de l’helictòpter, Querola ha explicat als participants en la formació que és important vigilar cap a on s’emeten les ones de l’aparell perquè no interfereixin en el vol. No obstant, l’avantatge és que la detecció, en la zona en què no hi ha interferències, pot arribar a una distància de 80 metres, i es redueix a uns 20 metres si hi ha neu. Per tant, des de l’aire es pot avançar molt en la recerca.

El cap de pisters de Grandvalira-Ensisa, Manel Vidal, ha explicat que en les darreres temporades no han hagut de posar en pràctica aquests coneixements ja que l’única persona que va quedar atrapada en una allau la temporada passada es va poder trobar gràcies a un guant que va perdre. No obstant, aprendre aquestes tècniques és útil per si hi hagués algun altre cas en un futur. A més, Querola explica que a Catalunya sí que “cada any sol haver-hi allaus, tot i que a vegades queda gent enterrada i d’altres no”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada