El passat dijous dia 12, el Centre Cultural de La Llacuna va acollir la presentació del segon llibre de l’escriptora Pilar Burgués. Després del seu primer llibre “Flaixos de llum blanca” (Editorial Andorra 2015), ara la Pilar es capbussa en la seva infantesa per  aportar-nos les seves vivències sempre agradables d’una nena que evoca tots els estius als peus del Matarranya, la terra familiar. Tal com diu l’autora se sent vinculada a parts iguals amb la seva vida andorrana, al capdavant de la Biblioteca Nacional on va crear el primer recull titulat “Ex-libris” que segueix editant-se any rera any, encara que ella ja no hi treballa.

“Vacances de xics (Editorial Andorra2018) va ser presentat  per la Cinta Pujal que va destacar entre altres coses la narrativa tan amena de la Pilar Burgués.

Per altra banda,  l’il·lustrador del llibre, Sergi Mas, va apuntar que aquest treball va ser per a ell, molt gratificant perquè l’expressió literària de la Pilar el va captivar i alhora li va permetre traduir en imatges tot el sentiment d’aquella nena a les seves “Vacances de xics” . Una aportació sòlida i sincera que ens va seduir pel seu llenguatge planer i directe amb detalls que no tothom podria relatar tan fidelment.

El llibre et complau a cada pàgina i fins i tot les referències a moltes persones ens situa en els nostres estius de l’infància  llunyana,  però que ella sap aprofundir i recordar amb nitidesa, com si fos ahir mateix.  

La presentació es va complementar amb les filmacions del seu pare, on destaca la bellesa de la seva mare i aquell entorn familiar, bucòlic i rural al mateix temps.

 També ens parla de les vivències a Escaldes on el seu pare feia de metge a proximitat de la vivenda familiar, i on, segons ella, les seves amigues no hi gosaven anar a jugar perquè deien que sentien l’olor de “Medecina general”,  ja que el Consultori del Dr. Burgués (pare) es comunicava a través de l’habitatge,  tot i tenir una porta d’accés ben diferenciada.

Ple d’anecdotes totes molt simpàtiques, el llibre ens porta a un passeig  imaginari pels seus dos mons, Andorra i el Matarranya, dos contrastos avui encara vigents. Així que la descendent  de Ca L’Hereu,  reviu una infància feliç acompanyada dels seus germans  i pares. Tanmateix amb la família propera com els tiets i les tietes que compartien els estius de les seves “Vacances de xics”.

Després de capítols com el pícnic, el ratolí adormit, el gibrell verd, la collita de bajoques, la nena del circ, els còdols del riu, l’habitació de Santa Àgueda, les nines de paper, etc., els relats s’acaben quan la Pilar escriu … “Abans de pujar al cotxe, per tornar a Andorra, ( acabades les vacances),  vaig guardar-me  a la butxaca un grapat d’atmetlles”   per l’aleshores llarg  viatge, ja que  les carreteres no eren amples i arranjades, com són actualment.       

Resumint, un llibre recomanat per reviure les vacances i per a tots els públics de totes les edats, a través de la narrativa perfecta  de la Pilar Burgués i el seu il·lustrador preferit, el Sergi Mas i Balaguer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada