Perquè ho entenc perfectament…

Entenc perfectament que Andorra no es pugui pronunciar oberta i sincerament, d’una forma oficial, davant la situació que s’està vivint al Regne d’Espanya respecte al conflicte català.

Entenc que el nostre equilibri institucional entre els dos coprínceps exigeixi ser molt curós amb les formes, per no afavorir qualsevol sostrac que ens pugui esquitxar negativament.

Entenc què la millor solució davant d’un conflicte, i més amb les dimensions que està prenent aquest, s’entengui fent una crida al diàleg constant. De fet, no intueixo cap altra manera de tancar ferides si no és fent ús del diàleg…

El que sí crec és que els conflictes, perquè es puguin cicatritzar ràpidament,  no poden tenir només un guanyador i un perdedor; en tot cas, les dues parts s’han de sentir guanyadores i perdedores al mateix temps… però es clar… això és qüestió de voluntat.

Els andorrans tenim una meravellosa història plena de pau, de neutralitat i de diàleg. Hem sabut sortir endavant cada vegada que vèiem com el nostre entorn es tacava de sang. Hem anat madurant i hem crescut encara més d’ençà la nostra Constitució que ens ha permès tenir presència constant a  Nacions Unides. Tota aquesta feina exterior ens avala i bona prova la tenim en l’últim viatge a la ONU, on el nostre Cap de Govern s’ha reunit, al més alt nivell, amb delegacions de 24 països per tractar diferents temes, molts d’ells de caire internacional en els quals el Principat d’Andorra s’ha compromès.

Dit això, faig meva una idea (que no ho és) perquè crec seria molt positiva, no només per Andorra sinó també pels nostres veïns: Per proximitat, per lligams culturals i també per lligams històrics i emocionals, ¿per què Andorra no s’ofereix a  fer de mediador entre el Govern Espanyol i el Català, per arribar a un acord sobre el seu futur?

Em sentiria molt honrat saber que l’oferiment fos vist com un camí viable a la serenor que tota societat necessita. Davant d’aquesta situació on es troba el conflicte i intuint què, per qüestió de veïnatge ens pot afectar més directa o indirectament, ¿per què no intentar-ho?

Oficialment sabem que el cap de Govern ha cridat a la prudència, cosa què entenc perfectament. També sabem de fa molts dies, que el coríncep episcopal es va manifestar a favor del “dret a decidir”, en un comunicat que va fer l’Església Catalana. Sabem què, per l’altra banda, per la del nostre coríncep Francès, no hi ha cap posicionament oficial més enllà del que pugui sortir de les institucions Europees.

Així doncs, perquè ho entenc perfectament, llanço aquesta idea d’oferiment que tant de bo, si es dugués a terme, servís per donar solució a l’estabilitat i el respecte mutu  que es deuen el pobles.

4 comentaris

  1. És una bona idea però crec que ara no hi ha massa marge pel diàleg.

  2. És una bona idea…la veritat.

  3. Només faltaria això, ja tenim prous problemes a casa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.