El motiu principal per inscriure’s a cursos de català per a adults a Catalunya és la voluntat d’integrar-se millor a la societat catalana i poder millorar les perspectives professionals. Aquesta és una de les conclusions del projecte ÈLIA  (acrònim d’Estratègies de Llengua I Aprenentatge), que té com a objectiu final introduir elements d’innovació en l’oferta formativa de català per adaptar-la a les necessitats actuals de la població adulta.
 
ÈLIA és un projecte que impulsa la Direcció General de Política Lingüística i que s’ha plantejat en dues fases. En la primera, desplegada durant l’any 2017, s’han analitzat les percepcions de l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística, les actituds de la població adulta en general envers l’aprenentatge de la llengua catalana i, també, el grau de coneixement dels serveis i les eines del Govern per promoure l’ensenyament del català entre la població adulta. També han començat a treballar focus grup de caràcter multidisciplinari amb la participació de sociòlegs, demògrafs, tecnòlegs, pedagogs, economistes, lingüistes i especialistes en màrqueting i professionals i gestors del Consorci per a la Normalització Lingüística, a més d’altres institucions que treballen en l’ensenyament de català a adults i entitats.
 
En una segona fase, que tindrà lloc l’any 2018, s’elaborarà un document de conclusions i s’impulsaran les primeres millores i es redactarà un pla d’innovació i impuls per a l’oferta formativa actual en els vessants pedagògic, metodològic, instrumental i de màrqueting, per respondre a les necessitats detectades.
 
En una sessió de treball amb professionals de la llengua, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, ha afirmat amb relació als primers resultats: “ÈLIA trenca alguns mites sobre la motivació de les persones que aprenen català i ens ofereix elements per innovar en aspectes diversos com els materials didàctics, l’accés als cursos, la manera com els fem conèixer o la continuïtat de l’alumnat. A mesura que avanci el projecte se’n derivaran més fruits.” 
 
A la Catalunya d’avui, més de 2,5 milions de ciutadans diuen que volen millorar els coneixements de català, segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics a la població. D’aquests, 1,1 milions tenen dificultats per usar-lo amb normalitat per mancances de coneixements. El projecte ÈLIA té com a objectiu atendre’ls en un context de profunda transformació social i tecnològica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada