Demà dilluns tindrà lloc la presentació de l’escultura Off, obra d’escultor andorrà Agustí Roqué. El síndic general, Vicenç Mateu, rebrà la donació al Consell General de mans de l’artista que ha volgut amb aquest acte fer un reconeixement al país a través d’aquesta institució, representativa de la ciutadania.

Off és una de les creacions en què l’autor concentra el seu estil i estètica artística emprant el ferro, un dels seus materials predilectes, i jugant amb l’espai. Peça que ha format part de la col·lecció particular de l’autor, ha estat escollida per a diverses exposicions de l’autor arreu d’Europa.

Amb motiu de la presentació de l’obra, el mateix dia 22 es comptarà amb la participació del ballarí Cesc Gelabert, que actuarà en una performance creada expressament per a Andorra i en aquesta ocasió en què l’obra escultòrica es troba per primer cop amb l’espai arquitectònic de l’edifici.

Actes

El mateix dia 22 es farà la signatura del síndic general i de l’artista del conveni de donació a les 12h.

A la tarda, a les 20h, es farà la presentació al públic de l’obra amb la performance de Cesc Gelabert. Els assistents podran seguir-ho tant des del vestíbul com des dels dos pisos superiors.

Agustí Roqué,  amb una consolidada trajectòria artística iniciada a la dècada dels 70, està considerat un dels artistes més destacats de l’avantguarda de l’escultura del ferro a Europa.

En els seus inicis com escultor va realitzar treballs de figuració per passar, posteriorment, a l’abstracció. Va fer llargues estades a Londres on va treballar en prestigiosos tallers d’artistes com l’escultor Henry Moore.

Roqué és, fonamentalment, un creador d’espais i la seva obra li permet establir una reflexió personal sobre la comunicació social i endinsar-se en la conducta humana. Amb una forta consciència urbana i una concepció de l’espai bàsicament transitable, la seva experimentació artística s’ha diversificat amb l’ús d’una àmplia varietat de materials com: el bronze, el formigó, el marbre i, principalment, el ferro i l’acer. Totes les seves obres tenen, des del principi, una característica que li és pròpia: l’ escletxa.

L’obra d’Agustí Roqué s’ha exposat en museus i galeries d’Europa, Estats Units i Japó i les seves obres estan representades en destacades col·leccions de museus, fundacions i col·leccions privades. Entre les seves exposicions individuals  més recents destaquen les d’ Anvers i Gante a Bèlgica, les de Madrid i Barcelona i, darrerament, la de Salzburg a Àustria.

Al llarg de la seva trajectòria artística, Roqué ha desenvolupat una important tasca en escultura pública i, en el marc de l’art contemporani europeu, està considerant un dels pioners del nou gènere artístic, netament urbà, denominat “art públic” .

Ha rebut encàrrecs d’obra pública als Estats Units, Aràbia Saudita, França, Espanya i Alemanya. Algunes de les seves obres han merescut importants premis com la Porta de la Ciutat de Hattingen a Alemanya i el  conjunt escultòric de l’Avinguda Rio de Janeiro a Barcelona, una mitjanera de 306 metres de longitud, que va ser guardonada amb el Premi FAD d’Urbanisme 89 i que ha estat reconeguda com una de les obres públiques més importants d’Europa.

En els darrers anys ha desenvolupat les seves primeres obres i estudis en vidre i ha realitzat  treballs d’investigació escultòrica amb escultures concebudes en ferro, acer, alumini i vidre. La incorporació de la transparència, la llum i el color a les seves obres li ha permès obrir la possibilitat de la concepció de nous espais.

Darrerament, també treballa amb tècniques cinematogràfiques i audiovisuals per desenvolupar noves creacions.

Nascut a Barcelona el 1942, Agustí Roqué ha anat seguint un camí d’investigació pròpia emmarcat dintre d’un procés de recerca constant que s’han consolidat amb un tipus d’obra contundent i expressiva. Quatre dècades dedicades a l’escultura li han valgut  un reconeixement internacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada