El passat 24 d’abril es va constituir de forma oficial la Fundació Hope Projects, una ONG ideada i impulsada per l’empresari mataroní Pere Merino i Tarafa que té per objectiu la creació de llocs de treball per a persones de tots els perfils professionals i socials. La finalitat principal és que les empreses participants s’acullin als principis del model econòmic del Bé Comú proposat pel professor austríac Christian Felber.

 

Per què ha decidit impulsar la Fundació Hope Projects?

Perquè he pres consciència que d’aquesta crisi no en sortirem si les persones que podem no fem quelcom. Jo sóc empresari nascut de l’emprenedoria, així que la meva contribució de més vàlua està en aquest camp d’actuació.

 

Quines empreses o persones poden optar als concursos?

Tots aquells que compleixin les tres condicions següents. La primera, és que tinguin una idea de producte o servei prou viable per a crear i mantenir llocs de treball en l’àmbit local. La segona condició és que aquesta persona o empresa estigui enamorada de la seva idea i que estigui plenament convençuda que es necessita un equip de persones; que la complementin, per arribar a l’objectiu final. Per últim, cal que estigui d’acord que una part de la riquesa que es generi ha de repercutir sobre la societat. Aquí és on entra en joc el model econòmic del Bé Comú, com una vara de mesura pel compliment d’aquest punt.

 

Quins projectes hi tenen cabuda?

Aquells que, complint aquestes tres condicions, puguin desenvolupar el pla de negoci i el prototip de producte o servei, amb un import màxim de 12.000 euros.

 

I quins d’ells tenen més opcions?

Simplificant molt: aquells que siguin més viables i generin més llocs de treball. També s’avaluarà positivament que utilitzin materials o productes reciclats.

 

Com es duran a terme els projectes seleccionats?

Hem donat molta importància a la gestió dels projectes, per això a la Fundació Hope Projects hem incorporat una direcció de projectes molt qualificada que haurà de definir i crear l’equip de persones multidisciplinar necessari segons la característica de cada projecte. També ajudarà a l’equip a establir les seves tasques i fites, així com farà el seguiment de les mateixes. Els projectes duraran un màxim de 6 mesos. Si durant el seu procés es fa evident que no s’assolirà l’objectiu, el projecte s’aturarà. Per descomptat tenim moltes incerteses que haurem d’anar resolent amb la pràctica diària.

 

Ens pot explicar els trets fonamentals del model econòmic del Bé Comú?

L’objectiu fonamental d’una empresa no pot quedar limitat al benefici econòmic. Cal generar qualitat de vida de les persones que hi treballen i que l’envolten (societat). Cal canviar la forma de relació entre les persones, de la competència a la cooperació. L’acumulació de riquesa empobreix la societat i distribuir-la l’enriqueix.

 

Creu que aquest model pot obrir un nou horitzó?

Totes les persones que avui ens hem compromès amb la Fundació Hope Projects ho creiem. És més, ho esperem. Per això vàrem posar-li el nom HOPE (I també perquè HOPE porta a HOP (fer un salt, actuar) i HOP a JOB (perquè a través de l’acció s’arribi a la creació del lloc de treball).

Per altra banda, si mireu al nostre web els patrons de la fundació, veureu que hi ha un conjunt de professionals altament qualificats que, tot hi haver seguit camins molt diferents, arriben a la mateixa conclusió de la necessitat d’un nou horitzó. També per això hem decidit que tot patró ha d’escollir i participar a les juntes conjuntament i consensuadament amb una persona jove. D’aquesta forma volem introduir i responsabilitzar als joves d’aquest nou horitzó a la vegada que enriquir al patronat amb la seva frescor i visió.

Per Ramon Texidó / ACPG – Redacció

 

2 comentaris

  1. No crec que els que acumulen i acumulen riquesa els importi la societat, es més, destruiran el medi ambient, lluitarán, corrompiran e infestaran a tots aquells que li impideixin seguir acumulant…
    Una condició que els defineix: Psicopates…

    Aixó fins que es puguin comprar una nau espacial i s´en vagin a un altre planeta de rics(i esclaus), o bé fins que el 99% els penjin a les plaçes públiques… Que cada vegada hi ha més rics i més pobres; doncs mira toquem a molts més per ric i no es podran salvar…

  2. Bona noticia, aquest és el canvi que estem esperant tots els indignats. És el canvi DEFINITIU cap a una societat més evolucionada, més humana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada