Per què el comerç d’éssers humans

Cada ésser humà (home o dona ) és fi en si mateix, i no pot ser utilitzat com a mitjà per a una altra cosa, ni pel desig d’un altre ésser humà. La pobresa, la falta d’ocupació, la discriminació de la dona en la societat, la vulnerabilitat de la infantesa, les guerres, la violència familiar, etc.

Alarma davant la desaparició de nens i adolescents: no obstant això, no totes les desaparicions estan associades al tràfic de persones. De vegades els nens són raptats pels seus propis pares o bé algunes nenes es van amb els seus nuvis. Aquest mal, en què les persones poden ser sotmeses a l’explotació sexual o laboral, comerç d’òrgans, l’adopció il·legal, el tràfic de droga, augmenta cada any.

A les víctimes del tràfic de persones se’ls sotmet a condicions de treball i de vida cruels, perilloses i il·legals, estant lluny de la seva llar. Dones, nenes i nens són forçats pels tractants a exercir la prostitució, a treballar sota un règim d’explotació, o realitzar altres activitats il·legals.

Encara que algunes dones ja saben des d’abans de marxar que seran treballadores domèstiques, treballadors agrícoles, i de vegades ballarines de club de nit o prostitutes, és possible que només en arribar al seu destí s’adonin que també seran víctimes d’abusos: cops de puny, bufetades, estirades dels cabells, puntades, relacions sexuals per la força i amenaces amb una arma perillosa, com un revòlver o un ganivet, fer mal a la teva família o els teus fills, lliurar a la policia o migració, destruir els teus béns personals, humiliar, degradar-te i obligar a cometre actes il·legals . I aïllament, et tanquen en una habitació o en una casa sense que tinguis contacte amb la família i amics, amb altres grups socials o religiosos.

Aquestes persones estan exposades a una sèrie de problemes relacionats amb la salut, i les reaccions psicològiques a la seva experiència durant la “captivitat” són complexes i en molts casos duradores. La seva integració pot ser un procés de llarga durada i complex.

Necessiten temps i un entorn segur i tranquil per escapar del poder i la influència dels seus traficants, per garantir que se’ls facilita assessorament sobre els seus drets i se’ls ofereix assistència jurídica i d’altra índole, per començar a recuperar-se de la seva terrible experiència, i per decidir què volen fer en el futur, el que inclou si desitgen cooperar amb la llei. Hi ha un període de reflexió durant el qual aquestes persones poden pensar si cooperen amb les autoritats.

Com podem ajudar a una víctima?

Portant-la a un lloc segur, escoltar-la, no fer-li retrets, no criticar-la o culpabilitzar-la, acompanyar-la a denunciar, consultar i buscar una ajuda professional.

Expressar-lo afecte, confiança i comprensió. Explicar-li que no ha fet res dolent, ja que sovint se senten culpables o responsables pel que va passar.

Sensibilitzar sobre la seva història i donar-li suport en la seva decisió d’explicar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.