Per a què serveixen les cèl·lules mirall? Tots en tenim?

neuronesEs denominen neurones mirall o neurones especulessis a una certa classe de neurones nervioses que s’activen en unes zones determinades del cervell, en dues situacions diferents: quan un animal o persona executa una acció o quan aquests observen aquesta mateixa acció efectuada per un altre individu. La neurona reprodueix la mateixa activitat neuronal corresponent a l’acció que percep, sense haver de realitzar-la de manera externa, corresponent exclusivament amb una representació mental de l’acció.

Les neurones mirall van ser descobertes pel neurobiòleg Giacomo Rizzolattiy l’any 1996, amb Leonardo Fogassi i Vittorio Gallese a Itàlia. Les neurones mirall van ser trobades per casualitat, el propòsit dels científics era estudiar les neurones especialitzades en el control dels moviments de la mà, per això van col·locar elèctrodes en l’escorça frontal inferior d’un macaco.

Després de la realització de diversos estudis es va comprovar que existeixen un grup de cèl·lules nervioses que s’activen en el cervell. Semblen estar relacionades amb els comportaments empàtics, socials i imitatius. La seva missió és reflectir l’activitat que estem observant.

Els estudis efectuats revelen que quan veiem a algú realitzar una acció les nostres neurones mirall tracten d’imitar aquesta acció. Això succeeix de forma inconscient, el nostre cervell està dissenyat per copiar, imitar i sentir les accions i sentiments dels altres.

Investigadors de la UCLA (University of Califòrnia, Los Angeles) van fer la primera mesura experimental de l’activitat de neurones mirall en el cervell humà demostrant que en el cervell de la dona hi ha un major nombre de neurones miralls i el sistema és més actiu que en el cervell masculí.

En l’ésser humà les trobem a l’àrea de Broca i en l’escorça parietal. En els micos es troben en la circumvolució frontal inferior (regió F5) i en el lòbul parietal inferior. Estudis recents indiquen que aquest tipus de cèl·lules es troben situades en l’escorça frontal inferior del cervell, properes a la zona del llenguatge, això ha obert la possibilitat d’efectuar nous estudis entre la relació existent entre el llenguatge i la imitació de gestos i sons.

Entre moltes funcions com les esmentades anteriorment, l’empatia, la imitació… també són les responsables per exemple, de fer-nos badallar quan veiem que una altra persona badalla, taral·Lejar una cançó que hem escoltat en creuar-nos amb algú que la cantava, sentir i perviure el que li ocorre als interpretis d’una pel·lícula. Entre moltes altres. En definitiva són molt importants i interessants per entendre moltes reaccions i conductes dels individus dins d’un context social.

Per montseherrera.com / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES