El departament de Patrimoni Natural ha fet un recordatori dels consells per aquelles persones que trobin un animal salvatge ferit, malalt o mort, així com les recomanacions en els casos en què es pugui trobar una cria d’animal a terra. En aquest sentit, recorden que l’ajuda i col·laboració de tothom són fonamentals per la preservació de la fauna autòctona.

 

Què fer si trobem un animal salvatge ferit, malalt o mort

Un animal ferit o malalt es reconeix perquè generalment no pot fugir o ho fa amb dificultat. En cas de trobar-ne algun, el primer que hem de fer és avisar al Cos de Banders o al Departament de Patrimoni Natural del Govern d’Andorra i facilitar-los el màxim d’informació (espècie, data, lloc de trobada, estat de l’animal, etcètera). Si és necessari, l’animal serà traslladat a un centre de recuperació fins al seu alliberament.

En tots els casos és molt important no estressar l’animal, ja que l’estrès li pot provocar la mort. Per aquest motiu no se l’ha d’intentar capturar ni manipular, no se l’ha de forçar mai a menjar, i també s’ha d’evitar exhibir-lo. Cal tenir en compte que la majoria de les espècies de fauna silvestre estan protegides (Llei 13/2012, de tinença i protecció d’animals, BOPA núm. 38, any 24), per la qual cosa la seva tinença està prohibida.

Per altra banda, en cas de trobar un animal mort, hem de tenir en compte que tot i que sembli que no té cap utilitat, aquest és en realitat una important font d’informació molt útil per la preservació de la fauna. Per aquest motiu, s’ha d’avisar el més aviat possible al Cos de Banders o al Departament de Patrimoni Natural.

 

Què fer si trobem una cria d’animal a terra?

És bastant comú que passejant pel bosc trobem un pollet a terra. Pot ser que hagi caigut del niu o que hagi saltat per volar abans d’hora i, com que no té la musculatura ben desenvolupada, hagi acabat a terra. En aquests casos no hem d’intervenir i no hem de manipular l’animal ja que, normalment, els progenitors de l’au caiguda la tenen localitzada i l’alimenten.

Per altra banda, durant el mes de juny, les femelles de cabirol (Capreolus capreolus) i de llebre (Lepus europaeus) pareixen d’una a tres cries. Durant el dia, les mares deixen les cries amagades entre l’herba i els matolls i van a amamantar-les regularment.

No hem d’interferir en aquests processos naturals. Si trobem les cries i les recollim, les condemnem a una mort segura, ja que és molt difícil criar-les a casa i les mares les rebutjaran si les toquem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada