Patrimoni ja ha inventat prop de 10.000 béns mobles procedents de la Casa Rossell d’Ordino

El Departament de Patrimoni Cultural ha presentat aquest dimarts al migdia, davant de la premsa, alguns dels objectes que actualment el departament està inventariant procedents de la Casa Rossell d’Ordino. Aquest procés de treball permet valorar els béns mobles, així com conservar un conjunt que té una gran rellevància i significació pel patrimoni cultural andorrà. Amb aquesta tercera fase d’inventari en marxa, que s’està duent a terme conjuntament amb l’empresa Retoc Restauració, ja s’han pogut catalogar prop de 10.000 objectes.

De manera desglossada, la segona i tercera fase, desenvolupada durant el 2018 i 2019, s’ha aconseguit inventariar 3.400 objectes que se sumen als 6.500 que ja es van identificar durant la primera fase que es va fer del 2001 al 2003. Entre els béns mobles arxivats aquestes dues darreres fases hi ha complements de vestir, peces d’indumentària, objectes d’higiene personal, eines i equips relacionats amb la costura, amb la caça, la pesca i l’escriptura. Entre totes aquestes categories en destaquen vuit ponderals, datats d’entre el segle XVI i el XIX, i unes sabates del segle XVIII.

“És un fons patrimonial excepcional, tant per la quantitat d’objectes que tenim com per la diversitat dels mateixos que ens permeten saber i dibuixar com vivia una casa benestant del país des del segle XVI fins al XX”, ha explicat la cap d’Àrea Béns Mobles del Departament Patrimoni Cultural, Bernadeta Garrallà. En aquest context, Garrallà ha recordat que la Casa Rossell d’Ordino és una de les cases més importants d’Andorra, tant des del punt de vista econòmic com des del polític.

La cap d’Àrea, conjuntament amb l’empresa, han explicat tot el procés d’inventariat que implica seleccionar, netejar, siglar, amidar i fotografiar els objectes, així com fer la recerca per documentar-los al màxim. Tota la informació dels objectes s’introdueix a la base de dades del programari MuseumPlus i, finalment, s’embalen els objectes i es guarden a la reserva, deixant constància de la seva ubicació.