Patrimoni Cultural ultima el projecte per definir els treballs a realitzar a Casa Rossell al 2014


Patrimoni Cultural ultima els detalls de l’estudi que determinarà quines obres es faran a la Casa Rossell aquest 2014. De moment, els arqueòlegs treballen amb diferents hipòtesis: d’una banda que l’era gran era un habitatge, així com en el supòsit que un altre edifici petit davant de la casa gran també era un habitatge d’habitació, i que que van ser adquirits per la família, segons ha explicat el director de Patrimoni Cultural, Olivier Codina. La partida prevista per aquest 2014 és de 230.000 euros, que es destinaran en treballar els entorns del conjunt arquitectònic, compost de sis peces: l’era gran, l’era petita, la casa gran, la casa del masover, la capella i el colomer. Pel que fa als treballs que s’estan realitzant en aquest moment i que es perllongaran durant el mes de febrer, tenen un cost de 70.845,98 euros. Es tracta del forjat de l’era gran, alguns tancaments, i el forjat i teulada de la casa del masover.

Els treballs que es faran aquest any a la Casa Rossell estan pendents de l’estudi que enllesteixen els tècnics de Patrimoni Cultural. La partida que es destinarà a les obres ascendeix a 230.000 euros, tot i que només es destinaran a fer els entorns del conjunt i en principi no s’ha previst fer ‘cap obra grossa’. Els arqueòlegs estan efectuant un estudi sobre el conjunt arquitectònic per determinar quines actuacions s’hi han de fer. De moment, d’aquest treball de recerca es desprenen algunes hipòtesis com el fet que l’era gran era un habitatge, la construcció del qual es remuntaria al segle XVI, i que posteriorment va ser adquirit per la propietat de la família Rossell que li va acabar donant un ús agrícola. Igualment, hi ha una altra estructura petita adjacent a l’era que sembla ser que també seria un habitatge. I això faria pensar que, segons ha explicat Codina, per davant de la casa gran passaria un carrer. No obstant, falta confirmar aquestes hipòtesis, segons ha reconegut el director. ‘Hem de pensar que és un conjunt orgànic tal com la veiem ara i el que estem fent és documentar l’evolució d’aquest conjunt de sis peces’.

Un cop finalitzat l’estudi, es faran els treballs necessaris al pati i als edificis per fer públic el conjunt i que es pugui visitar l’exterior. ‘L’encàrrec que tenim és enllestir tot l’entorn. Hem de valorar a on cal i no cal prioritzar’.

Obres actuals

Pel que fa a les obres que s’estan duent a terme en aquest moment i que tenen un cost de 70.845,98 euros, es tracta d’actuacions a l’era gran i a la casa del masover. En relació a l’era gran ‘s’han recuperat les fustes i les bigues del forjat i s’han tractat perquè la restauració sigui el més fidel a l’original’, ha reconegut Codina. També s’han treballat alguns tancats, com els gaials.

Sobre la casa del masover, que es documenta del segle XIX, també ‘hi ha algunes incògnites’. A l’origen era una casa que a posteriori es va transformar en era. En aquest edifici s’està restaurant el forjat intermedi i refent la teulada, que estava protegida per una tela asfàltica des del 2003. Un dels elements que s’està estudiant d’aquesta estructura també és el safareig interior.

Treballs del 2014

Olivier Codina ha explicat que el gran projecte per aquest 2014 serà, sens dubte, la intervenció interior a Ràdio Andorra. Altres intervencions d’aquest any es faran a Sant Vicenç d’Enclar (campanar i teulada), i a l’Hotel Rosaleda (aïllant a la terrassa exterior).

Pel que fa als entorns de protecció, en aquest moment hi ha tres concursos, el de Sant Serni de Llorts, l’església de Sant Iscle de la Massana, i el conjunt d’Ordino, que inclou l’església de Sant Corneli, la Casa Plandolit, i el conjunt de Casa Rossell. A més, recentment s’ha iniciat un treball d’estudi dels entorns de la Casa de la Vall i de Sant Esteve d’Andorra la Vella, per complementar un projecte que promou el Comú d’Andorra la Vella.