Participació Ciutadana impulsarà una plataforma per afavorir el debat i el diàleg amb la ciutadania

El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons Martell, ha presentat aquest dijous els principals eixos de treball previstos per a la legislatura. Pons ha emfatitzat que la Secretaria neix amb la voluntat de donar resposta als canvis constants de la societat i a la nova realitat social que neix fruit de la globalització, la preocupació mediambiental o la transformació social. De fet, organismes internacionals com l’ONU ja han posat sobre la taula aquest repte amb la implementació de l’Agenda 2030 i els ODS que implícitament impliquen construir un espai de diàleg, reflexió i treball de col·laboració entre ciutadania, administració i agents socials.

Pons ha explicat que és en aquest marc que l’Executiu, tal com ja va expressar amb el pacte de govern, busca crear mecanismes de participació i apoderament de la ciutadania amb l’objectiu inicial de crear diàleg i generar un espai de reflexió que permeti sumar punts de vista que, posteriorment, s’ha de transformar en accions i objectius concrets. “La importància del procés, més enllà de l’objectiu final, és el camí d’obertura i d’escolta de la ciutadania”, ha ressaltat.

Per tal que siguin els mateixos ciutadans els que apuntin les preocupacions, la Secretaria d’Estat portarà a terme una diagnosi mitjançant enquestes, qüestionaris qualitatius, entrevistes i tallers participatius d’investigació. Això permetrà entendre millor les situacions i augmentar el coneixement ciutadà, identificar les demandes i establir prioritats.

Aquestes diverses prioritats tindran com a via d’expressió una futura nova plataforma web de participació on tota la ciutadania, degudament acreditada, podrà aportar propostes, generar debat, contestar enquestes, votar i crear textos participatius. De manera paral·lela, també es posarà a disposició de la gent una oficina d’atenció així com un viver d’iniciatives ciutadanes que permetrà atendre a la ciutadania per protocol·litzar els diversos nivells d’atenció. A l’espai es podran programar xerrades, tallers i rebre assessorament per desenvolupar idees.

Per tal de poder donar suport a les diverses iniciatives, la Secretaria d’Estat impulsarà un marc normatiu i desplegarà un futur reglament per contextualitzar la iniciativa ciutadana, els processos participatius, els òrgans i canals de participació, així com les consultes ciutadanes.

Impulsar la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes
Per altra banda, Pons també ha exposat davant de la premsa la feina en matèria d’Igualtat i ha destacat així que la secretaria té encomanada una feina de treball transversal i les tasques a desenvolupar tenen sentit en col·laboració amb d’altres ministeris que integrin i treballin en benefici de la igualtat. D’aquesta manera ha explicat que els principals objectius se centren a impulsar, desenvolupar i desplegar normes legislatives en la matèria. En aquest cas ha marcat la necessitat de continuar desplegant la Llei d’Igualtat de Tracte i no-Discriminació, així com impulsar la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes.

En tota aquesta tasca, el secretari d’Estat ha remarcat que caldrà vetllar pel desplegament dels compromisos, acords i preceptes continguts al Llibre Blanc de la Igualtat d’Andorra i entre d’altres desplegar l’Observatori de la Igualtat que permetrà recollir dades de total de les tipologies.

TOTES LES NOTÍCIES