Parlem del mercat, per tant parlem del comerç

El mercat a la Seu és un fet intrínsecament lligat a la ciutat, la primera referència és de l’any 850. És un fet que el dia de mercat, és el dia on la gent dels pobles i les valls veïnes acudeixen a la Seu, i a més el propi mercat, així com la fira i la situació estratègica de la Seu són elements que han propiciat l’evolució històrica i econòmica de la ciutat.

A finals de l’any passat, a l’Ajuntament, l’equip de govern ens va informar a la resta de grups que s’havia de renovar la normativa que regula el mercat. No tenim cap dubte que cal fer-ho, la normativa actual està totalment desfasada i no té cap tipus de lligam amb la realitat actual i a més la legislació ho exigeix. Ara bé, des del grup d’ERC a la Seu d’Urgell, creiem que no es pot parlar del mercat aïlladament, ja que per nosaltres és una peça més (molt important) del conjunt del comerç a la Seu.

Per tant, al nostre entendre, si el que es pretén és actualitzar la normativa del mercat és imprescindible fer una radiografia de tot el comerç, i així per exemple conèixer l’impacte que ha tingut l’establiment de Mercadona a la nostra ciutat. Nosaltres ja hem dit moltes vegades que no estem d’acord amb com s’ha fet, si aquesta cadena de supermercats volia establir-se a la Seu creiem que el més convenient era que ho fes a dins de la ciutat, integrant-se a la ciutat, no desenvolupant un sector urbanístic als afores. Cal reconèixer que amb aquest desenvolupament s’ha endreçat la façana nord de la ciutat, però també és una evidència que molta gent que abans entrava a la Seu per anar al mercat, als comerços tradicionals o als supermercats interns, ara entra al Mercadona i torna a marxar de la Seu sense haver posat un peu a la ciutat, i per tant els diners que abans es repartien pel comerç de tota la Seu ara es concentren a l’empresa del senyor Roig.

Com en moltes altres ocasions l’arribada del Mercadona a la Seu es va vendre amb la creació de nous llocs de treball, és veritat, es van crear llocs de treball, però quants llocs s’han destruït? Quantes botigues tancaran? Estem equivocats i el comerç va bé a la Seu? Amb dades a la mà no ho sabem, per això hem demanat i continuem demanant que es faci un estudi del conjunt del comerç a la Seu, però sembla que quan les respostes poden resultar incòmodes alguns prefereixen no fer les preguntes.

Francesc Viaplana Manresa

Portaveu grup municipal d’ERC a la Seu d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.