Tres parlamentaris del partit belga New-Flemish Alliance (N-VA) han demanat, durant la celebració del Fòrum Mediterrani que ha obert aquest dimarts la sessió de tardor de l’assemblea parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació d’Europa (OSCE-PA), respostes internacionals davant de la repressió policial que es va viure aquest diumenge a Catalunya. Rita Bellens, en declaracions a l’ANA, ha explicat que va ser present a Barcelona com a observadora internacional durant la jornada del referèndum, i que considera “incomprensible que un govern usi tanta violència contra els seus propis ciutadans”, ja que “és una expressió de la democràcia que la gent pugui votar i pugui expressar el que volen”. Bellens ha recordat que el primer ministre belga va ser el primer a condemnar la violència contra els catalans, i confia que l’OSCE-PA pugui emetre un posicionament al respecte, tenint en compte que, com el seu nom indica, tracta de cooperació i seguretat. Segons ha explicat la mateixa parlamentària belga, la seva intervenció ha rebut “uns pocs aplaudiments i el suport d’un parlamentari italià”. En canvi, segons relata Bellens, la delegació espanyola ha deixat clar que “era un referèndum il·legal i que, per tant, era normal actuar d’aquesta manera”. De la seva banda, la presidenta de l’OSCE-PA, Christine Muttonen, preguntada sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, ha dit que era una qüestió interna, que sempre està en contra de la violència i que creu que el que cal fer és tornar al diàleg.

Rita Bellens, parlamentària d’un dels partits que dona suport al govern belga, New-Flemish Alliance (N-VA), va formar part d’un grup de set observadors internacionals que van ser presents a Barcelona durant el referèndum d’aquest diumenge. Aquest dimarts, durant la primera sessió de la reunió que s’està celebrant a Andorra de l’assemblea parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació d’Europa (OSCE-PA), un dels seus companys ha denunciat la repressió policial viscuda a Catalunya i la manca de respostes dels organismes internacionals. “A Barcelona ens vam trobar amb molta violència, i veiem que no hi ha respostes internacionals i que la Unió Europea també està molt callada”, ha assegurat Bellens. La reacció dels parlamentaris europeus reunits al Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha estat de “petits aplaudiments” i només un membre de la delegació italiana ha corroborat la violència que hi va haver contra la població.

En canvi, tal com ha explicat Bellens, la delegació espanyola ha defensat l’actuació de l’Estat espanyol, assegurant que “era un referèndum il·legal i que era normal actuar d’aquesta manera”. A més, el parlamentari espanyol ha respost a la delegació belga que era molt fàcil comentar fets que passaven a Espanya des de la distància. “No és veritat, no estàvem lluny, ho vam veure amb els nostres propis ulls als carrers de Barcelona”, ha assegurat la parlamentària belga. Rita Bellens ha qualificat els fets com “una vergonya per Europa”, i considera “incomprensible” que un govern “utilitzi tanta violència contra els seus propis ciutadans”.

Preguntada sobre la qüestió, la presidenta de l’OSCE-PA, Christine Muttonen, s’ha limitat a dir que es tracta d’un afer intern, i que el que demanen totes les parts quan hi ha un conflicte en alguna regió “és tornar al diàleg”. “Jo estic sempre en contra de la violència, i per això crec que s’ha de tornar al diàleg”, ha afegit. També ha afirmat que donarà suport a qualsevol programa o plataforma que puguin impulsar les Nacions Unides per ajudar a la negociació entre les dues parts.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada