“Parelles de cine” al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany

Quant just s’acaben d’entregar a Beverly Hills els “Globus d’Or” avantsala dels “Òscars”, que per cert ha guanyat el film “La gran estafa americana” en contra de la principal nominada “12 Anys d’esclavitut”, coincideix en paral·lel amb la mostra escaldenca dedicada al cinema i sota el títol de: “Parelles de cine” (Holliwood 1920 – 1970).

L’exposició que es va obrir abans de festes, ofereix també una visita nocturna guiada prevista per al dijous dia 23, mentre que el dissabte 25 (l’últim dia), es podrà visitar tant al matí com a la tarda. Són 60 fotografies de gran format corresponents a l’època daurada de Hollywood que inclou una imatge del 1896.

La qualitat de les imatges de “Parelles de cine”, ens permet gaudir d’un passeig per la història del cinema en la seva vessant més amorosa que inclou algunes escenes dels petons més cèlebres. Una fotografia de les més antigues és de l’any 1896, precisament amb « The Kiss » protagonitzada per John Rice i May Irwin, sota la direcció de William Heise.

Del 1926 trobem una imatge protagonitzada per John Gilbert i la Greta Garbo a “Flesh and the devil”. Mentre Boris Karloff el 1935 interpretava a “Frankestein”

Del 1936, Charles Chaplin interpreta i també dirigeix “Modern Times”. Del 1938 hi podem apreciar la bellesa d’una escena particularment carinyosa d’Henry Fonda i la Bette Davis a la pel•lícula “Jezevel” dirigida per Billie Wyler.

També admirem a Leslie Howard i l’Ingrid Bergman a “Intermezzo”, una escena a les roques d’una platja tropical, que va dirigir Gregory Ratoff, l’any 1939.

A Fred Astaire el veiem en diferents escenes de pel·lícules amb “partenaires” com Ginger Rogers en un pas de ball suggerent, del film “Roberta” (1935). També Astaire porta una càmera fotogràfica per captar la imatge de Cyd Charisse a la pel·lícula “The Band Wagon” datada al 1953 i dirigida per Vicente Minnelli. Fred Astaire és un protagonista important amb l’Audrey Hepburn a “Funny Face” (1957).

Trobem a la Marlene Dietrich ballant amb James Stewart en el film “Destry Rides Again”, sota la direcció de Georges Marlou l’any 1939.

Tanmateix en el seu “Pic nic” es besen apassionadament William Holden i Kim Novak, una cinta dirigida per Joshua Logan l’any 1955.

Destaca Gary Grand amb la Grace Kelly al film “The Coach a Thiefs” d’Alfred Hichcook datada el mateix any 1955. I una exuberant Marilyn Monroe amb Tom Ewells dirigits per Billie Wilder també l’any 1955.

Finalment arribem a “Bony and Clyde”, interpretada per Jhonn Wayne i Maureen O’Hara, una coneguda producció de l’any 1967.

Altres parelles de cine com l’Elizabeth Taylor amb Montgomery Cliff o bé Marlon Brando amb Vivien Leigh. Paul Newman, Rita Hayword, Gary Cooper, etc. completen la exposició estrella d’aquestes festes passades.

La mostra ha estat cedida temporalment pel Museu del Cine de Girona i alhora constitueix un petit homenatge a l’edifici del CAEE, antiga seu del “Cinema Valira”, on s’havien projectat nombroses pel·lícules d’aquests mateixos protagonistes del segle passat.

parellesA part, i en una altra línia s’ha de destacar paral·lelament quasi en les mateixes dades, la exposició de la Sala de Govern, intitulada “Un punt de vista” amb peces des de Warhol, Picasso f ins a Miró i Tapies. Són una sèrie de gravats de la col·lecció Gelonch-Viladegut i encara és pot visitar fins el dia 30 de gener 2014.

Resumint, podem dir que estem gaudint d’una bona i cultural entrada d’Any 2014. Felicitacions als organitzadors respectius. Sense oblidar-nos del “ Concert de Valsos” de Cap d’Any de l’ONCA dirigida magistralment per Salvador Brotons, que ja ens havia musicat amb èxit, l’entrada d’Any Nou anterior. Salvador Brotons ja havia dirigit altres concerts anteriors al Principat, i amb la Simfònica del Vallès.

Finalment volem remarcar i retornant al cinema, l’espectacle musical de la JONCA sobre les bandes sonores de la “història del cinema”, que prèviament ens havia apropat al cinema de diferents èpoques; algunes coincidint en la mateixa etapa de la mostra escaldenca. Un muntatge que incloïa un narrador i 5 instrumentistes i del qual ja en varem parlar al seu dia en aquest mateix mitjà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.