Parasomnies (terrors nocturns i malsons)

Omar El Bachiri
Omar El Bachiri. Psicòleg

Terrors nocturns i malsons. Tot i que semblin sinònims, no s’assemblen gens. Això sí, ambdós formen part del trastorn de parasòmnia, igual que ho són el somnambulisme i l’apnea de la son, entre d’altres més.

Tots tenen en comú el comportament inusual que apareix just abans d’adormir-nos o mentre ho estem fent, perjudicant així el descans. Els terrors nocturns són poc freqüents després dels 6 anys, cosa que els malsons, no. D’aquests, tots n’hem tingut en algun moment de la vida, ja sigui en l’adolescència o sent adults.

La seva gran diferència radica en què els primers no es recorden una vegada ens despertem i també en què creen més malestar. L’infant es desperta suant i tremolant i, en ocasions, fins i tot, escridassant perquè són somnis aterradors, que generen molta por, estan basats en emocions negatives i en situacions catastrofistes.

El menor pateix per la seva vida i es desperta desorientat, fins i tot, amb els ulls tancats perquè en moltes ocasions encara està adormit, no es conscient dels seus actes, és com si estigués somnàmbul. Per la seva banda, els malsons son somnis que, tot i estar vinculats també a emocions negatives, ho estan més amb les experiències traumàtiques o desfavorables viscudes durant el dia o la setmana. És a dir, són una forma d’avisar-nos que no estem actuant de forma correcta en front d’elles, que hem de canviar la manera d’interpretar-les o, si més no, d’encarar-les.

Igualment i, per sort, quan ens despertem dels malsons els recordem per complet, tenim la informació just en front i la podem descriure amb pèls i senyals. Per això mateix, podem aprendre d’ells i millorar la situació perquè som conscients que ens produeix malestar. Es tracta de buscar quin missatge ens vol transmetre, encara que sembli una bogeria és la millor manera de desfer-se d´un malson perquè si no, arribarà un punt que tindrem por d’anar a dormir i és exactament el que passa amb els terrors nocturns, que l’infant tremola només en pensar en el moment d’anar-se’n al llit.

 

També podeu seguir-me a https://www.facebook.com/elbachirri

TOTES LES NOTÍCIES