palermSuperfície

158 km2, a l’est de l’illa de Sicília, de la qual n’és la capital.

 Població

700.000 habitants

 Toponimia

Palermo deriva del grec ‘Pan-Ormos’, que significa ‘tot port’.

 Gastronomia

Alguns dels plats típics són els “arancini” d’arròs i els “pani ca’ meusa”, un entrepà de menuts de vedella. La pasta amb sardina, els ‘aneletti’ al forn, la tonyina a la ‘sfinciuni’, els ‘spaguetti alla carrettiera’, són altres dels plats tradicionals. Són de gran qualitat els vins sicilians.

Clima

És mediterrani, amb hiverns temperats -en funció de la zona, però, frescos- i els estius llargs i calorosos. És habitual que bufi el Sirocco, un vent africà que accentua la sensació de calor.

 Com arribar-hi

L’aeroport de Barcelona connecta amb l’internacional de Palerm, ubicat a 35 quilòmetres de la ciutat.

Pas estratègic des de l’antiguitat, diverses cultures van deixar la seva empremta a Sícilia. Fenicis, cartaginesos, grecs, romans, àrabs, bizantins, normands, catalano-aragonesos i francesos van trepitjar aquestes terres, deixant vestigis del seu pas. Una illa amb encant, amb pobles costaners típics i encantadors. Palerm, és la capital. De carrers estrets i irregulars, amb un ric passat històric i amb un patrimoni artístic i arquitectònic destacable, va ser fundada pels fenicis com a port natural al segle VIII abans de Crist. Una de les construccions més destacades de la ciutat és la catedral de Palerm, d’estil àrab-normand, construïda originàriament com a mesquita bizantina. El Palazzo dei Normanni, és un majestuós edifici que va ser residència dels reis de Sicília. Des de mitjans dels anys 40 acull l’Assemblea Regional de Sicília.D’esglésies, també cal destacar la de Santa Maria de Martorana, d’estil medieval, amb un interior en un gran estat de conservació i amb mosaics d’estil bizantí de gran bellesa.

Però, especialment, Palermo és una ciutat per recórrer, per passejar i per descobrir els seus encants. La plaça de Quatro Canti es troba en el centre històric de Palerm, en la intersecció de la Via Vittorio Emmanuele i Via Maqueda, dos dels principals vials de Palerm. L’edifici consta de quatre façanes còncaves dels palaus que donen a la plaça. És, possiblement, un dels llocs més fotografiats de la ciutat. Punt de reunió dels joves de Palerm és la plaça de Pretòria, junt amb el Palau de Senatorio i l’església de Santa Caterina. El mercat de la Vucchiria és també un punt de visita recomanada de Palerm, com ho és també el lloc conegut com Il Capo, ubicat al barri Palazzo Reale–Monte di Pietà. Il Capo és un típic mercat de planta àrab que porta fins a la plaça homònima. Un altre dels llocs que només s’ha de visitar si es coneix prèviament el que es veurà són les ‘Catacumbes dels Caputxins’, en el monestir del mateix nom, en les quals es poden visitar cossos embalsamats.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada