oviedo

Superfície
186,65 Km2.

Habitants
Uns 200.000 mil habitants.

Capital
Oviedo és la capital d’Astúries

Clima
El clima és oceànic Els estius són suaus i els hiverns, frescos. La pluja està força repartida al llarg de tot l’any. El mes més calorós és l’agost, amb una mitjana de gairebé 23 graus; mentre que el més fred és el gener i el febrer amb una temperatura mitjana diària de 4 graus i mig.

Vegetació
El territori asturià és eminentment muntanyenc, amb la serralada Cantàbrica i els Pics d’Europa com a màxim exponent. A la zona muntanyenca, els prats de pastura tenen una gran extensió.

Cuina
Un dels plats més típics de la cuina asturiana és la ‘fabada’, la base de la qual són les mongetes blanques. El formatge de Cabrales també és originari d’aquesta comunitat.

La ciutat d’Oviedo, situada al sud de la petita serralada de Naranco, entre els rius Nora i Nalón, és la capital d’Astúries.

La seva capitalitat data del regnat d’Alfons II, en establir-hi la cort de l’antic Regne d’Astúries. D’aquesta epoca queden vestigis que avui dia són Patrimoni de la Humanitat.

Aquest és el cas del palau de Santa Maria del Naranco (s. IX), un notable edifici Patrimoni de la Humanitat situat a tres quilòmetres i mig del centre de la ciutat. El Palau, de dues plantes, destaca pels grans miradors i va ser lloc de descans de reis.

Ben a prop hi ha el temple de San Miguel de Lillo (s. IX), amb pintures a l’interior i també Patrimoni de la Humanitat.

També del segle IX hi ha l’església de San Julian de los Prados, amb importants pintures al fresc. Patrimoni de la Humanitat, és l’edifici més antic i de majors dimensions del Preromànic asturià.

D’estil gòtic, destaca la catedral de San Salvador (s. XVI), on hi ha la capella de San Miguel. A banda del gòtic, també es troben elements d’altres estils, ja que la construcció d’aquest edifici religiós es va fer a partir de la primitiva Basílica d’El Salvador.

Oviedo és, una ciutat majestuosa, tal com es pot comprovar pels palaus que hi trobem. Són notables el Palau Episcopal, el Palau de Valdecarzana, Palau de los Marqueses de Campasagrado, un dels més bonics d’Astúries, i el de Condes de Toreno.

Oviedo a banda de ser una ciutat monumental és una ciutat verda. Compta amb més d’un milió de metres quadrats de zones verdes, amb el Campo de San Francisco, ubicat en el centre de la ciutat, com a referent.

A nivell cultural, un dels grans esdeveniments són els premis Príncipe d’Asturias, que s’atorguen a personalitats destacades a nivell mundial i que es reparteixen en un solemne acte al Teatro Campoamor.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada