Òscar Ribas protagonitza el document del mes de gener de l’arxiu comunal d’Andorra la Vella

Òscar Ribas a la plaça del poble amb els coprínceps François Mitterrand i Joan Martí Alanis el 26 d'octubre del 1993. (Arxiu Comunal d’Andorra la Vella).
Òscar Ribas a la plaça del poble amb els coprínceps François Mitterrand i Joan Martí Alanis el 26 d’octubre del 1993. (Arxiu Comunal d’Andorra la Vella).

L’arxiu comunal d’Andorra la Vella, a través del document del mes d’aquest gener, ret homenatge a la figura del primer cap de Govern de la història, Òscar Ribas, que va morir el passat 18 de desembre als 84 anys. En aquest document s’inclouen nombroses fotografies de la seva presència en esdeveniments i actes a la parròquia.

Òscar Ribas Reig va néixer a Sant Julià de Lòria el 26 d’octubre de 1936. La seva trajectòria política s’iniciava l’any 1972 com a conseller general, tasca que va desenvolupar fins a l‘any 1979. Va ser el primer cap de Govern de la història andorrana i ho va ser en dos períodes: 1982-1984 i 1990-1994.

Òscar Ribas al costat de Casimir Arajol a l’entrega d’un premi a la Fira del Bestiar d’Andorra el 27 d’octubre de 1994. (Arxiu Comunal d'Andorra la Vella)
Òscar Ribas al costat de Casimir Arajol a l’entrega d’un premi a la Fira del Bestiar d’Andorra el 27 d’octubre de 1994.
(Arxiu Comunal d’Andorra la Vella)

Durant el període en què Òscar Ribas va ser conseller, a finals dels anys 70 del segle XX, ja es parlava de com modificar les institucions per tal d’adaptar el país als estàndards internacionals. No va ser fins l’any 1981 quan es va aprovar el decret de creació del Govern que va representar una evolució respecte el model anterior. Un cop aprovada la reforma institucional, Ribas esdevenia el 8 de gener del 1982 el primer cap de Govern d’Andorra, relata el Document del mes de l’arxiu comunal d’Andorra la Vella.

Durant el procés iniciat a final de la dècada dels 70 del segle XX i que va culminar amb la reforma institucional, el Comú d’Andorra la Vella va voler contribuir a la recerca de solucions constructives a través d’un estudi de Dret i Ciència Política encarregat al professor de Dret Maurice Duverger. El llibre es va publicar el juny de 1981 pocs mesos abans de l’aprovació del decret de la reforma. El professor Duverger fa un repàs de l’evolució jurídica d’Andorra des dels Pariatges, i descriu el procés de la reforma a la parròquia d’Andorra amb la divisió parroquial de l’any 1978. “D’aquesta manera exposa una sèrie de bases per a la reforma institucional”, s’indica en aquest Document del mes de gener.

Òscar Ribas, el dia de Sant Jordi del 1992 a la plaça del Poble. (Arxiu Comunal d’Andorra la Vella)
Òscar Ribas, el dia de Sant Jordi del 1992 a la plaça del Poble. (Arxiu Comunal d’Andorra la Vella)

“Òscar Ribas Reig va ser un polític amb sentit d’Estat que va reivindicar activament el vot per a les noves generacions d’andorrans i per a les dones. Ferm defensor de la necessitat de disposar d’una Constitució, va ser part activa del procés constituent que va culminar l’any 1993 amb l’aprovació de la Carta Magna, a la qual el 74,1% dels ciutadans de la parròquia d’Andorra la Vella van donar suport”, descriu l’arxiu comunal. Un any més tard, en concret el 28 de juliol de 1994, Òscar Ribas va pronunciar el discurs d’admissió d’Andorra a l’ONU en català, recorda el Document del mes.

“Persona de gran cultura, ha estat considerat com un home d’Estat, visionari i un humanista”, defineix la persona d’Òscar Ribas el Document del mes. Poc abans de la seva mort va deixar publicades les seves memòries.

TOTES LES NOTÍCIES