Òscar Ribas defensa el coprincipat i considera l’avortament i el matrimoni gai com a ‘políticament perillosos’

ribasL’excap de Govern, Òscar Ribas, ha advertit que cal ‘tenir cura de no caure en aventures amb reformes institucionals de base’, i s’ha mostrat contrari a l’aprovació de l’avortament o el matrimoni gai perquè ho considera ‘políticament perillós’. Ribas ha fet aquestes reflexions en el marc de la presentació del llibre Aspectos micro y macro económicos para sistemas sociales en transformació’ sorgit de la sessió de la Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras espanyola celebrada el passat 19 d’abril. El president de l’acadèmia, Jaume Gil, ha dit que de la sessió se’n va extreure que el món està en un constant canvi per al que cal preparar-se, i en aquest sentit, Ribas ha opinat que cal saber en quin moment s’han de fer certes reformes de magnitud.

El president de la Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras espanyola (Racef) Jaume Gil, el síndic general, Vicenç Mateu, i el membre de la Racef i excap de Govern d’Andorra, Òscar Ribas, han presentat, aquest dijous, el llibre sorgit de la sessió celebrada a Andorra el passat 19 d’abril. De la sessió amb el títol Aspectos micro y macro económicos para sistemas sociales en transformación, Gil n’extreu que va servir per ‘obrir els ulls’ sobre el fet que no és un sol país el que està en canvi, sinó que ‘el món en general està en plena transformació’. En aquest sentit, ha apuntat que cal preparar-se per als canvis profunds ‘del món que ens espera’, indicant que ‘no tindrà les mateixes regles del joc’.

En aquest sentit, l’excap de Govern d’Andorra, Òscar Ribas, ha traslladat aquestes conclusions al Principat, i ha opinat que ‘es pot començar a veure que hi haurà un afebliment del concepte d’Estat a favor de les institucions globals’. Per això opina que cal enfortir el concepte de nació perquè aquest no es vegi també afeblit. Per aquest motiu considera que cal ‘no precipitar-se en el canvi’ i alhora ‘fugir de les aventures amb reformes institucionals de base’.

Més concretament, l’excap de Govern ha fet referència a les propostes d’aprovar la despenalització de l’avortament o de permetre els matrimonis homosexuals. Ha opinat que ‘el poble andorrà haurà d’escollir si agafar el camí de l’aventura cap a la república o la monarquia o renunciar a certs desitjos o aspiracions’. En tot cas ell considera que no s’ha de renunciar al coprincipat, i per tant pensa que aquestes reformes han d’estar sotmeses ‘al que pugui acceptar el Vaticà’ a l’hora de mantenir un bisbe com a figura de cap d’Estat. En aquest sentit, opina que ‘la qüestió de l’avortament no ho pot acceptar, i la dels matrimonis gais penso que no és fonamental en la doctrina de l’Eesglésia’.

A més, considera que aquestes reformes serien ‘políticament perilloses’ si un dels coprínceps no pot seguir amb la seva funció.

Personalment, a més, Ribas s’ha mostrat contrari a l’avortament ‘per principi i per filosofia’ i ha afegit que ‘no em fa res la qüestió de les bodes homosexuals’.

Amb tot això, l’excap de Govern també ha afegit que la identitat andorrana està en constant perill.

El síndic general i el president de la Racef han insistit en la bona col·laboració que s’ha aconseguit en l’àmbit d’aquesta jornada que es va celebrar a Andorra i han desitjat que es pugui mantenir la col·laboració. De fet, Jaume Gil ha apuntat que s’està estudiant que les universitats d’Andorra es puguin afegir a l’associació de les universitats catalanes perquè el treball conjunt sigui continuat.

TOTES LES NOTÍCIES