Ordino xifra en uns 25 MEUR per any l’impacte dels esquiadors d’Arcalís en l’economia andorrana

arcalisLa diagnosi sobre l’estat econòmic d’Arcalís elaborada per GM consultors apunta que l’impacte dels esquiadors d’aquesta estació en l’economia andorrana és de 25 milions d’euros, mentre que a la parròquia repercuteixen entre 4 i 5 milions. Segons el conseller de Finances, Jordi Ordóñez, aquestes dades confirmen una ‘sensació de fa anys’ que situa el camp de neu com a ‘motor de la parròquia i del país sostingut únicament pel Comú’. Aquestes dades poden ajudar a l’hora de buscar sinergies d’altres sectors econòmics d’Andorra o suport del mateix Govern, ha reconegut, encara que no es descarta cap via per tirar endavant l’estació. Des de la minoria, han considerat que les dades d’aquesta diagnosi per fer un pla de viabilitat parteixen dels estudis que es van fer el 2003- 2004 i des d’aleshores s’han hagut de posar 14 milions d’euros. El conseller de la minoria, Enric Dolsa, ha afirmat que abans d’emprendre altres negociacions amb el Govern cal trobar una solució per a Arcalís. A més, ha indicat que en les sis primeres setmanes de l’any el volum de negoci ha caigut un 21% encara que segons la majoria és d’hora per poder fer un balanç i les dades no són comparables.

De la mateixa manera que es van demanar rebaixes de l’IGI per a les estacions o ajudes per temes energètics, la constatació, segons l’estudi de GM, que Arcalís aporta 25 milions a l’economia andorrana reforça aquestes i altres negociacions que es puguin dur a terme entre l’Executiu i el Comú.

Segons el conseller de Finances, Jordi Ordóñez, s’exposen els diferents punts de vista per anar ‘prenent consciència de quins són els motors econòmics del país i com ens podem repartir les càrregues que representa sense que el Comú d’Ordino hagi de sacrificar la capacitat d’inversió en altres serveis de la parròquia’.

Per ara, el Comú ha d’assumir les pèrdues del camp de neu com a conseqüència dels tancaments dels accessos però també de la distància i la manca de complexos hotelers i comercials a peu de vistes.

De moment no hi ha una solució clara i totes les vies estan obertes. Encara que la millor solució apuntada pel Comú seria la participació d’un privat, no es descarta demanar suport al Govern o buscar sinergies amb altres sectors econòmics.

El Comú, ha reconegut Ordóñez, no pot resoldre sol els problemes d’Arcalís ja que la seva capacitat d’inversió està limitada per llei i per no deixar de banda altres serveis. Una via seria, doncs, que un privat pogués assumir part de la inversió necessària per millorar els accessos, ha admès.

Un altre aspecte que es desprèn dels estudis es que si se segueix amb la degradació dels actius del camp de neu i sense fer més injeccions de diners les pèrdues serien d’entre un i dos milions d’euros cada any.

Segons la minoria, la solució ja es va trobar el 2003- 2004 i des d’aleshores s’han hagut de posar a l’estació 14 milions d’euros. Una possibilitat, ha assenyalat el conseller de la minoria Enric Dolsa, seria la participació del Govern ja que ‘amb bona voluntat, de solucions públiques se n’han trobat per als nostres veïns’. La fórmula que proposen seria similar a la que va venir ‘després que es desfessin els acords amb Crèdit Andorrà’ i es publiquessin els edictes.

Des de la minoria també han informat que les xifres de negoci de les sis primeres setmanes de la temporada han caigut un 21% respecte de la temporada passada. Amb aquestes dades i la situació del camp de neu, veuen difícil convèncer a possibles inversors.

El conseller de Finances d’Ordino ha matisat aquestes dades i ha indicat que no són comparables perquè enguany es compta amb un sistema de venda de forfets on-line i se n’han venut d’altres en paquets que repercuteixen sobre el total de la temporada. Amb tot, ha reconegut que l’ocupació és menor pels problemes en els accessos i la mala climatologia els caps de setmana.

TOTES LES NOTÍCIES