ordinoEl Comú d’Ordino ha liquidat els comptes del 2014 amb uns ingressos per valor d’11,3 milions d’euros i despeses per un import d’11,1 milions d’euros, de manera que tanca l’any amb un superàvit de 222.350,72 euros. El deute a 31 de desembre del 2014 era de 17 milions d’euros, el que situa l’endeutament en el 92,57% respecte del llindar màxim, incloent les societats participades. El conseller de Finances, Jordi Ordóñez, ha destacat que és l’any amb més inversió del Comú d’Ordino, 1,77 milions d’euros, i encara que no s’ha facturat el fraccionament de l’impost de construcció de la Querola previst, els romanents dels exercicis anteriors permeten fer front als compromisos adquirits i a les inversions necessàries a Secnoa i deixar un milió d’euros per a imprevistos o futures accions. Des de la minoria han valorat positivament els comptes però han lamentat que les transferències a Secnoa impedeixin amortitzar deute. 

Durant el 2014 el Comú d’Ordino va rebre 5.732.000 euros per ingressos corrents i 5.600.000 euros més per ingressos de capital i va tenir unes despeses corrents de 6.394.000 euros i 1,7 milions més per a inversions. Així, el Comú tanca l’exercici 2014 amb un superàvit de 222.350,72 euros, malgrat la disminució del 15% dels ingressos corrents després que els promotors de la Querola ingressessin el desembre del 2013 la totalitat de l’impost de construcció i, per tant, no es fes efectiu el pagament previst del fraccionament del mateix.

Igualment, el conseller de Finances, Jordi Ordóñez, ha destacat que malgrat l’import de 915.000 euros compromesos que passen al pressupost del 2015 no es genera nou endeutament sinó que s’utilitzen romanents d’anys anteriors, entre els quals hi ha el milió d’euros de l’impost de construcció de la Querola. Així mateix, aquests romanents que ascendeixen a 1.975.000 euros permeten assumir la transferència de 963.000 euros que es va haver de fer a Secnoa per la difícil situació generada per les dues darreres temporades. El balanç final, ha manifestat Ordóñez, es que el Comú disposa d’un milió d’euros per fer front a inversions futures, amortitzar deute o cobrir imprevistos.

D’altra banda, el conseller de Finances ha volgut deixar clar que els habitants d’Ordino paguen 229 euros d’impostos de mitjana, una xifra que s’extreu dels 537.000 euros d’impostos directes i dels 538.000 euros que recapta en concepte de taxes per serveis públics.

El deute del Comú al tancament del 2014 era de 17 milions d’euros que el situa al 92,54% del sostre d’endeutament.

Des de la minoria, el conseller Xavier Jiménez, ha valorat positivament el resultat dels comptes però ha lamentat que les transferències que el Comú ha de fer a Secnoa per mantenir el camp de neu d’Arcalís “no permeten amortitzar deute com ens agradaria”.

Un altre punt que ha demanat el conseller de la minoria, Enric Dolsa, és el cost de l’assessorament jurídic pels conflictes de límits amb la Massana. Dolsa ha exposat que en la sessió d’aquest dijous s’ha aprovat una factura de 3.000 euros i que li consta que durant el seu mandat també hi va haver “una factura important”. El conseller ha proposat utilitzar algun arbitratge encara que el cònsol major, Ventura Espot, ha reconegut que es va intentar solucionar els problemes de límits però sembla que no hi ha entesa.

Futur d’Arcalís

Un cop més, el consell de Comú ha servit per exposar els neguits sobre el futur de Secnoa. Des de la minoria han exposat que és un problema que “no s’acaba de solucionar” i que no hi ha novetats, mentre que des de la majoria asseguren que el canvi de direcció i el retorn de la gestió de la restauració posen l’estació en el bon camí. Espot ha parlat de col·laboracions amb patrocinadors i de la renegociació del contracte mandat que ha d’establir com es reparteixen els beneficis de Vallnord entre les estacions. Segons el cònsol, Ordino vol vendre Arcalís dins de la marca Vallnord però també amb “autonomia” comercial perquè els esquiadors puguin escollir entre els sectors.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada