Ordino i la Massana celebren el Dia Europeu dels Parcs Naturals

El 24 de maig és el Dia Europeu dels Parcs. Es va triar aquesta data per commemorar la declaració dels primers parcs nacionals europeus, que va tenir lloc a Suècia el 24 de maig de 1909. Per celebrar aquesta efemèride, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i el Parc Natural de la Vall de Sorteny han organitzat una sessió de conferències centrades en el paper social i econòmic dels espais protegits. Aniran a càrrec dels tècnics dels dos parcs naturals, Jordi Nicolau i Sergi Riba.

La jornada és oberta a tothom i donarà el tret de sortida a les 20.15 h, a la Biblioteca Comunal de la Massana. Aquesta proposta està pensada per a tots els públics. “Es tracta de fer una reflexió sobre la importància de protegir els nostres espais naturals, aprofundir en el seu coneixement i veure exemples molt pràctics de la seva rellevància per a la societat”, explica la consellera de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Jael Pozo.

Els responsables dels parcs naturals del Comapedrosa i de Sorteny han considerat interessant centrar les xerrades en el paper social i econòmic dels espais protegits, tenint en compte el context econòmic actual. La protecció i conservació del patrimoni és, evidentment, l’objectiu principal d’un espai protegit. Però aquesta tasca per garantir la preservació ha d’anar en consonancia amb l’oferta turística de qualitat. Des de sempre, l’home ha intervingut en les muntanyes. I s’ha de continuar fent, però amb uns criteris rigorosos i ben planificats.

Tant la Massana com Ordino tenen un gran potencial turístic gràcies als seus parcs naturals, que permeten disposar d’una oferta d’ecoturisme que complementa perfectament la vessant esportiva, comercial i lúdica. Així doncs, la natura contribueix enormement al desenvolupament social i econòmic de les dues parròquies i del país en general.

En les conferències del pròxim 24 de maig s’exposaran exemples clars del paper que juguen els espais protegits. Pel que fa a escala mundial, l’exposició anirà a càrrec del biòleg Jordi Nicolau, que ha treballat en diversos projectes relacionats amb l’ús turístic dels espais protegits en diversos països de la regió tropical. Actualment està duent a terme un projecte similar als Estats Units. Nicolau també oferirà una xerrada específica centrada el Parc Natural del Comapedrosa, mentre que el seu homòleg d’Ordino, Sergi Riba, plantejarà diverses qüestions relacionades amb el Parc Natural de Sorteny.

La gestió dels dos parcs naturals es realitza conjuntament entre els comuns d’Ordino i la Massana. A més, es treballa amb el Cenma, el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra, per a la correcta coordinació de totes les accions. De forma constant es treballa en recerca i investigació de totes les espècies vegetals i animals dels espais protegits, en la seva protecció i conservació. També és important la tasca per fer un reservori de biodiversitat i l’avaluació continuada dels resultat de totes les accions. D’altra banda, es duen a terme campanyes de promoció i cursos específics per difondre tota la riquesa natural dels dos parcs.

“Dia Europeu del Parcs: El paper social i econòmic dels espais protegits”

24 de maig, a les 20.15 h, a la Biblioteca Comunal de la Massana.

(Foto: Comú de la Massana)

 

TOTES LES NOTÍCIES