Ordino celebra la bona salut de la seva ramaderia amb una nova benedicció del bestiar a Rialb

benediccio ordino

Ramaders, veïns i polítics s’han aplegat aquest dimarts al matí a la Rabassa d’Ordino, a la vall de Rialb, per tal de participar en la tradicional benedicció del bestiar i les pastures que es fa cada mes d’agost. En total, s’han desplaçat uns 180 caps de bestiar –boví i equí- des de la zona d’Arcalís cap a aquesta altra vall, on s’hi estaran prop d’un mes, abans de marxar cap a Sorteny. La celebració ha servit perquè ramaders i polítics constatessin la bona salut que té encara la ramaderia a la parròquia d’Ordino, a diferència d’altres zones del país.

 El mossèn d’Ordino ha estat l’encarregat de beneir la zona de pastures on els prop de 180 caps de bestiar –que s’han mirat tota la cerimònia des dels prats superiors- passaran el proper mes. Aquest dimarts al matí els ramaders els han traslladat des de la zona d’Arcalís. Tot i que aquest any ha estat bo i gràcies a les pluges encara hi havia força herba, ja és tradició que al llarg de l’estiu el bestiar pasturi per tres llocs diferents de la parròquia, per tal que mai se li acabi el menjar.

El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, Xavier Coma, ha destacat que “aquesta és una diada de festa i de joia per als ramaders d’Ordino”, però ha afegit que “darrere d’aquesta joia i tradició hi ha molta feina, ja que els ramaders a les sis del matí ja estaven treballant per canviar el bestiar de muntanya”.

Pel que fa a la qualitat de les pastures, ha assegurat que “al juliol, amb la secada i les altes temperatures semblava que aniríem justos d’herba, però va arribar la pluja quan tocava i ara torna a estar tot el terreny en floració”. Precisament, l’amenaça de pluja és la que ha obligat a traslladar el tradicional dinar que cada any es fa al mateix prat, fins al restaurant de la Coma d’Arcalís.

Per la seva banda, el cònsol major, Ventura Espot, ha aprofitat la celebració per posar de manifest la bona salut que manté encara la ramaderia a la parròquia. “La cabana de bestiar es manté, els ramaders d’Ordino encara creuen en aquest ofici i la jovenalla que puja va mantenint la tradició”, ha celebrat.

En d’altres parròquies, aquest sector està patint molt ja que el relleu generacional no està garantit. Espot ha assegurat que a Ordino hi ha “aquest fet diferencial” perquè “som l’altra Andorra”, on s’han mantingut bona part de les característiques “de l’Andorra d’abans” i on “l’especulació urbanística no ha arribat amb tanta força”.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també ha celebrat el fet que en aquesta parròquia la ramaderia encara estigui tant viva i ha manifestat que “aquí no hi ha cap problema de relleu generacional, perquè hi ha ramaders joves que s’hi estan implicant moltíssim i, a més, estran treballant amb la carn de qualitat de vedella i també amb la de pollí”.

Tot i això, ha insistit que en altres parròquies la situació no és tant bona, i que en algunes preocupa el relleu generacional. Ha remarcat que s’està treballant en aquest àmbit i que es fa amb el suport dels comuns implicats i intentant “consensuar-ho al màxim amb el sector ramader”.

Bon balanç de la primera reunió amb les protectores d’animals

D’altra banda, la ministra ha assegurat que la reunió que ha mantingut aquest dimarts al matí, juntament amb el director d’Agricultura, Landry Riba, amb representants de les associacions protectores d’animals Acana, Bomosa i Laika per començar a treballar conjuntament en la modificació de la Llei de tinença i protecció d’animals, “ha anat molt bé”.

Calvó ha explicat que “avui hem començat a treballar l’articulat de la llei, hem repassat amb les associacions el títol 1 i ens veurem d’aquí quinze dies per seguir treballant les propostes que tenen ells i el que nosaltres suggerim”. L’objectiu, ha afegit, és anar avançant “per assolir el màxim consens per presentar un projecte de llei al Consell General a la tardor”.

En relació a la modificació del codi penal per tal que el maltractament d’animals sigui tipificat com a delicte, Calvó ha assegurat que s’estudiarà conjuntament amb les associacions implicades. En aquest sentit, durant la reunió ha fet èmfasi en el fet que “el codi penal és un text molt global que no tracta únicament de la protecció dels animals i que la modificació que hem de proposar ha de ser coherent amb la resta”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES