Oportunitat per gaudir dels cartells cinematogràfics del dibuixant Mac

macLa Sala d’Exposicions de la Filmoteca de Catalunya acull des del passat 17 de juliol una mostra de cartells cinematogràfics dissenyats pel dibuixant Macario Gómez Quibus, Mac. El veterà il·lustrador reusenc Mac es va dedicar a confeccionar pòsters publicitaris de pel·lícules d’estrena tant per distribuïdores estrangeres amb seu a Barcelona com per distribuïdores locals entre els anys 1955 i 1988.

Aquesta selecció de cartells ofereix treballs tan representatius del seu autor com l’emblemàtic pòster de El verdugo (1962, Luis García Berlanga) amb l’ominosa ombra projectada per la silueta del botxí Pepe Isbert en un impactant fons blanc. O l’elegància exquisida del cartell amb el traç del rostre Greta Garbo 0925per la reposició de Ninotchka (1939, Ernest Lubitsch) o la pressió d’un fons monocromàtic groguenc per transmetre l’opressió del desert i la tensió psicològica de la trama en el western en blanc i negre Cielo amarillo (1948, William Wellman)

Com destaca el mateix cartellista Mac en l’entrevista Mac, més enllà del cartell de Luis Calvo i Núria Expósito, que es projecta en vídeo en el marc de la mateixa exposició, cal esmentar la notorietat que va aconseguir el retrat de Charlton Heston com Moisès en el seu pòster de Los diez mandamientos (1956, Cecil B. de Mille). El mateix actor, enamorat del seu retrat, li va sol·licitar el quadre a Mac i aquest li va entregar a Heston quan va acudir a Espanya per rodar El Cid en els anys de l’imperi Bronston.

El ressò d’aquest fet i l’admiració dels seus treballs gràfics va fer que la pròpia distribuïdora estrangera Paramount li oferís anar a treballar a la seu de París. Una proposta llaminera que Mac va refusar per no haver de separar-se de la seva família. Mac recorda també la felicitació de George Lucas per l’atapeït cartell de American Graffiti (1975) i l’encàrrec posterior de Lucas perquè Mac dissenyés ni més ni menys que el cartell de La guerra de las galàxies (1977). Un projecte aquest finalment avortat per la imminent estrena mundial de la pel·lícula.

A part de complir els imperatius publicitaris com la preeminència del retrat dels actors principals en el cartell i l’obligatorietat de la presència del títol de la pel·lícula, Mac aconsegueix dissenys atrevits i innovadors dissenys en què progressivament el títol anunciador de la pel·lícula s’integra en el dibuix o proposa figures descentrades i retallades com el pòster del western de Kirk Douglas, dirigit per ell mateix, Los justicieros del Oeste (1975)

L’exposició romandrà oberta fins el 14 de setembre i al voltant d’aquest esdeveniment s’han preparat activitats paral·leles com tallers per explorar l’univers plàstic i gràfics de les obres de Mac. La Filmoteca ofereix també possibilitats de visites en grup així com l’oportunitat de concertar visites guiades alguns dies de la setmana. Podeu trobar horaris, preus i activitats a www.filmoteca.cat

TOTES LES NOTÍCIES